Gå til meny

For de fleste er 17. mai et av årets høydepunkter, en feiring av landet vi bor i og idealer om frihet og likhet. Det er en dag hvor nordmenn har en åpen og positiv innstilling til hverandre.

Dessverre er 17. mai også en dag som kan misbrukes, nasjonal stolthet og tilhørighet kan bli til nasjonalsjåvinisme. Det er på denne dagen viktig å minne om at Norges historie etter 1814 ikke bare er synonymt med frihet, likhet og rettferdighet – den er også historien om nasjonalsjåvinisme og rasisme.

I dag er dette en del av historien vår de aller fleste tar avstand fra, og helst ikke vil tenke på den 17. mai. Men nettopp på nasjonaldagen er det viktig at vi holder fast på oppgjøret med disse overgrepene; Slavehandelen, raseforskningen, utestenging av jødene og assimilering og tvangssterilisering av etniske og nasjonale minoriteter som romanifolket og samene. Nettopp nasjonaldagen er en dag vi bør bruke til å tenke gjennom hva slags samfunn vi vil ha, og hvordan idealene i 17. mai talene kan realiseres.

17. mai for alle så dagens lys i 1983. Bare noen dager tidligere hadde det blitt ringt inn en bombetrussel mot 17. mai toget i Oslo. Trusselen kom fra det nazistiske miljøet som mente barnetoget var blitt for fargerikt. 17 mai for alle kom som en reaksjon og protest mot de som ønsket å misbruke nasjonaldagen og påtvinge den et nasjonalsjåvinistisk og rasistisk innhold. Arrangementet ble de første ti årene avholdt i Spikersuppa, i 1993 ble det flyttet til Kubaparken på Grünerløkka.

Målet har hele tiden vært å samle et stort mangfold av mennesker til en positiv nasjonaldagsfeiring, med mangfoldig musikk og kultur som ramme.

Det har for oss vært viktig å vise at alle, uavhengig av nasjonal og etnisk opprinnelse, språk, tro og seksuell legning, kan feire 17. mai sammen. Arrangementet har hatt stor framgang de siste årene, med økt oppslutning fra både publikum og artister. Mange av Norges mest kjente artister har stilt opp gratis for å støtte saken, og de siste årene har mellom 10 og 15 000 publikummere vært med på å feire 17. mai for alle.

For SOS Rasisme er 17. mai en antirasistisk merkedag, en stor og fargerik folkefest for alle som bor i Norge. Vi håper alle blir med på festen!

Gratulerer med dagen! Hilsen SOS Rasisme

Bergen
Trondheim
Tips oss:
Hva slags arrangement:

Dato og klokkeslett:

Hvor:

Arrangør(er):

Nettside:

Ditt navn:

Din e-post:

Andre opplysninger:

La dette feltet stå tomt:

17. mai for alle – SOS Rasisme
Pilestredet 29A
0130 Oslo
Tlf: 400 90 162
E-post: 17maiforalle @ sos-rasisme.no