Gå til meny

I år er det 10 år siden Apartheid i Sør Afrika ble avskaffet. 10. mai 1994 var 46 år med statlig, systematisert rasisme og et av de mørkeste kapitlene i vår nære historie endelig over. "17 mai for alle 2004" vil markere dette og har i den anledning hentet bandet "Tumi and the Volume" fra Sør-Afrika.

I år er det 10 år siden Apartheid i Sør Afrika ble avskaffet. 10. mai 1994 var 46 år med statlig, systematisert rasisme og et av de mørkeste kapitlene i vår nære historie endelig over. "17 mai for alle 2004" vil markere dette og har i den anledning hentet bandet "Tumi and the Volume" fra Sør-Afrika.


Motstand mot apartheid

Sør-Afrikas historie under Apartheid ble nok en grusom påminnelse om hva rasistiske ideer kan gjøre med et samfunn, hvis de får lov til å komme til uttrykk. Over hele verden ble det dannet solidaritetsbevegelser og protestaksjoner for å vise støtte til den undertrykte befolkningen i Sør-Afrika. Også i Norge skapte motstanden mot Apartheid en sterk antirasistisk bevegelse."Rasepolitikk"

Troen på forskjellige menneskeraser hadde ikke blitt borte etter 2. verdenskrig og Hitlers jødeutryddelse, den levde fortsatt i beste velgående. FN og moderne vitenskapsfolk hadde slått fast at alle mennesker tilhører den samme rasen, men den politisk konstruerte ideen om "menneskerasene" trengte ikke et vitenskapelig grunnlag - den var allerede dypt nok forankret i hodene på folk. Den såkalte «raseskillepolitikken» ble brukt til å undertrykke den svarte majoriteten i Sør-Afrika, mens det hvite mindretallet fikk lovfestet sin rett til politisk og økonomisk styre.


10. mai og 17. mai

10 år etter er Apartheid fortsatt et ord som engasjerer og vekker avsky, det er synonymt med rasisme og segregering. 10. mai 1994 er en viktig antirasistisk merkedag, bare en uke før vi feirer vår egen nasjonaldag. 17. mai for alle står for alt det Apartheid prøvde å undertrykke: Likeverd, frihet og samhold. Derfor vil SOS Rasisme i år bruke 17. mai til å feire 10-års jubileet for det frie Sør-Afrika, med et budskap som er selve kjernen i 17. mai for alle: Integrering mot segregering.


Tumi and the Volume

I samarbeid med Mmino (www.mmino.org.za) har "17. mai for alle" hentet "Tumi and the Volume" fra Sør-Afrika til årets arrangement. Bandet består av Tumi Molekane (poet og MC), Tiago C Paulo (gitar), Paulo Chibanga (slagverk) og Dave Bergman (bass). Bandet spiller hop hop, men i motsetning til de fleste band innen denne sjangeren har de ingen DJ, men bruker kun "autentiske" instrumenter. Musikken har et ganske funky lydbilde, men inneholder også elementer fra reggae, rock og dub.


"17. mai for alle" er svært stolte av å kunne presentere et Sørafrikansk band på Kubaparken i år. En bedre måte å feire 10-års jubileet for det frie Sør-Afrika kan vi vanskelig tenke oss.


Program

17 mai for alle har i et år det mest sammensatte programmet i arrangementets historie. Artistene har bakgrunn fra salsa, folkemusikk, rock, pop, hip hop og jazz. Arrangørene i SOS Rasisme er meget fornøyde med årets program. Programmet starter 15.00.


Følgende band stiller ved årets arrangement:

Bruvoll / Halvorsen med Majorstuen, 15.00

Groan Alone, 15.45

Hanne Hukkelberg, 16.30

La Descarga, 17.15

Jmyhaze Beatbox (S), 18.00

Tumi and the Volume (ZA), 18.45

Orango, 19.45

Gisli, 20.30


"17 mai for alle barna!"

17. mai er barnas dag, og vi vil som i fjor år ha et eget barneprogram for de aller minste barna. Et eget avgrenset område for småbarnsfamilier med festlige aktiviteter og lekeapparater vil holde åpent fra klokken 13 til 17. Området vil ha god barnevogntilgang og er beregnet på barn fra 0 til 5 år.


Pressebilder og mer informasjon om årets arrangement finner du på Forsiden

Bergen
Trondheim
Tips oss:
Hva slags arrangement:

Dato og klokkeslett:

Hvor:

Arrangør(er):

Nettside:

Ditt navn:

Din e-post:

Andre opplysninger:

La dette feltet stå tomt:

17. mai for alle – SOS Rasisme
Pilestredet 29A
0130 Oslo
Tlf: 400 90 162
E-post: 17maiforalle @ sos-rasisme.no