Gå til meny

På Sri Lanka eskalerer borgerkrigen og titusenvis er på flukt. FN advarer og anbefaler ny vurdering av alle tidligere asylsøknader. Bjarne Håkon Hanssen må nå øyeblikkelig instruere utlendingsmyndighetene om å hente 13 år gamle Ashok hjem til Norge og Lørenskog.

- En brikke i et politisk spill

Onsdag 24. mai ble Ashok hentet av politiet hjemme hos fosterfamilien sin på Fjellhamar. Etter å ha bodd i Norge i fire år ble han sendt alene til Sri Lanka. Her har han verken mor eller far som kan ta vare på han. Behandlingen skapte sterke reaksjoner fra venner og lokalmiljø, kommunestyre og norske organisasjoner.

Norske myndigheter sa de ville statuere et eksempel for å skremme andre fra å søke asyl i Norge. Men ingen av kriteriene som UNE satt før utvisningen er oppfylt: Han er ikke gjenforent med moren sin, han har ikke fått skolegang og sitter isolert på rommet sitt på grunn av sikkerhetssituasjonen.

- Det er tydelig at behandlingen av Ashok har vært en brikke i et politisk spill, det sier leder i Lørenskog SOS Rasisme Ola Melbye Pettersen. – Fakta og hensynet til et barn som har bodd fire år i Norge har blitt satt til side for å kunne videreføre Erna Solbergs asylpolitikk.

Situasjonen forverret

Ashok bor nå i Sri Lankas hovedstad Colombo, av UDI og UNE tidligere ansett som trygt nok å tvangsreturnere asylsøkere til. I en ny landrapport advarer imidlertid FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om en generell forverring i sikkerhetssituasjonen, og videre at unge tamiler fra Colombo nå er “spesielt sårbare for kidnappinger, plutselige forsvinninger og drap”. I tillegg er den generelle skepsisen mot Norge og nordmenn med på å sette Ashoks sikkerhet i fare.

- Hanssen har ansvaret

- Situasjonen på Sri Lanka er nå så alvorlig at det haster å hente Ashok hjem til Norge, sier Pettersen. – Til syvende og sist er det Bjarne Håkon Hanssen som er ansvarlig for behandlingen av Ashok, og det er hans ansvar å hindre at et barns liv settes i fare på grunn av regjeringens asylpolitikk. Vi krever nå et svar fra Hanssen om hva som gjøres for å sikre at Ashok får en ny behandling, på bakgrunn av FNs siste rapport.

Vedlegg:
- FN-rapport om Sri Lanka
- Skriv om unntakslover fra desember

(C) 2008 SOS Rasisme/ Lørenskog SOS Rasisme

Lørenskog SOS Rasisme      
Postadresse: Sørliveien 37, 1473 Lørenskog      
Besøksadresse: Aktivitetshuset Volt      
Tlf: 91 77 24 80/ 23 35 32 04 Faks: 23 35 32 01      

Lørenskog SOS Rasisme er et lokallag av SOS Rasisme, Norges eneste demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle sine krefter for opplysning, bevisstgjøring og bekjempelse av rasisme og nazisme. Vi har 600 medlemmer i Lørenskog og nærliggende kommuner. SOS Rasisme i Norge har over 47 000 medlemmer og 150 lokallag.