Gå til meny


Du åpner utgangsdøra en tidlig høstdag, det er lørdag, det er helg og du strekker deg etter lokalavisa som ligger på trappa. For å få en god start på helgemorgningen åpner du humorsidene. “Hvor på gamle Ahus bør det bli asylmottak? Svar: På psykiatrisk, der er dem jo vant til å håndtere gærninger.” “Ser atte utlendinger med hiv automatisk blir hivi ut av landet. Kanskje en idé å lura på mullaen ei nigeriahore eller to?” Dette er “humoren” som møter deg, ler du? Jeg vet om noen som absolutt ikke ler.

Det var Romerikes Blad som tidligere i høst trykket dette i humorspalten “Vorspiel” i sin lørdagsutgave. "I “Vorspiel” spøker vi om alle og alt i vårt samfunn, og innvandrere må også kunne bli inkludert i dette", sier Romerikes Blads redaktør Woje til nettavisen Utrop.no. Kjære sjefsredaktør Thor Woje, hvorfor det? Hvorfor skal noen sjikaneres og trakasseres på denne måten i en humorspalte? Som en av Norges største lokalaviser bør dere da være en avis for alle deres lesere.

Det var nok mange som fikk lørdagen ødelagt denne morgenen. Mange lesere følte seg antakelig flaue, redde, triste og utstøtt, etter å ha skumlest hva dere kaller humor, og dette er følelser som ikke forsvinner lett. Er det slik Romerikes Blad ønsker å påvirke leserne sine? Thor Woje, som redaktør for en såpass stor avis er du tilsynelatende en opplyst mann. Ønsker du å legitimere rasistiske holdninger igjennom humor? For det er nettopp det dere gjør.

Kort stund etter oppgulpene i humorspalten klaget SOS Rasisme Romerikes Blad inn til PFU (Pressens Faglige Utvalg). PFU mener etter sin behandling at avisen ikke har tråkket over pressens etiske grenser. Som en antirasist, men først og fremst som et medmenneske, mener jeg at PFU har tatt feil. Det er visst ikke PFUs oppgave “å vurdere hvor vellykket humor er”, det var heller ikke det SOS Rasisme klaget på. PFUs oppgave er “å fremme den etiske og faglige standard i norsk presse” (PFUs hjemmesider). Er det etisk riktig å trykke sårende og støtende vitser i media? Andre medlemmer av PFU påpeker at " hvis ikke uhumskhetene kommer fram, kan vi heller ikke drive dem ut". Må vi fremme rasistiske ytringer for å drive dem bort?

Denne saken handler ikke om å vokte ytringsfriheten, det er kun unnskyldning for å spre dårlig rasistisk humor. Integrering og fellesskapsdannelse er et ansvar for alle, det gjelder også den fjerde statsmakt.

Med antirasistisk hilsen
Renate Lehne
Leder, Lørenskog SOS Rasisme

Les mer om saken i Journalisten.no

(C) 2008 SOS Rasisme/ Lørenskog SOS Rasisme

Lørenskog SOS Rasisme      
Postadresse: Sørliveien 37, 1473 Lørenskog      
Besøksadresse: Aktivitetshuset Volt      
Tlf: 91 77 24 80/ 23 35 32 04 Faks: 23 35 32 01      

Lørenskog SOS Rasisme er et lokallag av SOS Rasisme, Norges eneste demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle sine krefter for opplysning, bevisstgjøring og bekjempelse av rasisme og nazisme. Vi har 600 medlemmer i Lørenskog og nærliggende kommuner. SOS Rasisme i Norge har over 47 000 medlemmer og 150 lokallag.