Gå til meny
Publisert av Lørenskog SOS Rasisme 15.02.2010
Idylliske Lørenskog Foto: Wikipedia

Lørenskog SOS Rasisme reagerer på at to naboer har presset kommunen til å selge en bolig som huser fire enslige flyktningbarn.

Romerikes Blad avslørte mandag 15. februar at to beboere på Finstad i Lørenskog har presset kommunen til å selge en kommunal bolig som huser fire enslige flyktningbarn.

- Skammelig mener Lørenskog SOS Rasisme, som nå appellerer til den øvrige lokalbefolkningen om å ønske flyktningbarna velkommen til sitt nye hjem.

Menneskeverd eller boligverdi?

- Jeg trodde først ikke det jeg så da jeg åpnet Romerikes Blad i dag, er den umiddelbare reaksjonen til Renate Lehne, leder i Lørenskog SOS Rasisme. Hun mener det er helt uakseptabelt at privatpersoner med store lommebøker presser kommunen til å tvangsflytte mindreårige flyktninger.:

- At voksne mennesker kan være mer opptatt av om verdien på egen bolig faller, enn at nyankomne flyktningbarn skal få en trygg hverdag er rett og slett skammelig.

Daglig leder i Lørenskog Distribusjon og lager AS, Finn Erik Kalnæs, er en av naboene som har betalt nærmere fire millioner for å kjøpe kommunen og de fire barna ut av nabolaget. Til Romerikes Blad uttaler han at boligen nå vil bli brukt til privat utleievirksomhet.

Lørenskog for alle

Lørenskog SOS Rasisme oppfordrer nå alle som får nye naboer, spesielt om de er nyankomne flyktninger, om å ta de imot med åpne armer. Renate Lehne peker på at den første tiden i et nytt lokalmiljø er svært viktig: – Det kan være tøft for de fleste å flytte til et helt nytt sted, men for flyktninger fra krigsherjede land er det spesielt viktig å bli tatt godt imot.

Lehne minner også om det store engasjementet som lokalbefolkningen tidligere har vist for flyktninggutten Ashok:

- Folk i Lørenskog har allerede vist at de bryr seg mer om alle barns rettigheter enn hudfarge og hvor man er født, nå håper vi at folk igjen strekker ut en hånd til noen av de barna som trenger vår støtte mest.

Kommunen må ikke la seg presse

Flere politikere i Lørenskog har allerede uttalt seg kritisk om hvordan denne saken har blitt behandlet av administrasjonen. Rådmann Arne Heilemann mener det til slutt var bedre å finne en ny bolig til flyktningbarna, enn å fortsette en stillingskrig med naboene. – Det er selvfølelig bra for disse barna å få noen hyggelige naboer som ønsker de velkommen, men samtidig er det et stort problem hvis enkeltpersoner kan presse kommunen til å flytte folk fra sted til sted. Det er viktig med stabilitet, sier Lehne. Hun oppfordrer kommunestyret i Lørenskog til å legge en plan for hvordan slike saker kan unngås i fremtiden, sånn at nyankomne flyktninger får et trygt hjem i kommunen.

(C) 2008 SOS Rasisme/ Lørenskog SOS Rasisme

Lørenskog SOS Rasisme      
Postadresse: Sørliveien 37, 1473 Lørenskog      
Besøksadresse: Aktivitetshuset Volt      
Tlf: 91 77 24 80/ 23 35 32 04 Faks: 23 35 32 01      

Lørenskog SOS Rasisme er et lokallag av SOS Rasisme, Norges eneste demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle sine krefter for opplysning, bevisstgjøring og bekjempelse av rasisme og nazisme. Vi har 600 medlemmer i Lørenskog og nærliggende kommuner. SOS Rasisme i Norge har over 47 000 medlemmer og 150 lokallag.