Gå til meny

Gjennom hele 2005-sesongen har SOS Rasisme-lagene på Nedre Romerike samarbeidet med eliteserieklubben LSK og Kanarifansen. Resultatet er slagordet "Fugla mot rasisme" og mange nye fotballinteresserte antirasister.

Gjennom hele 2005-sesongen har SOS Rasisme-lagene på Nedre Romerike samarbeidet med eliteserieklubben LSK og Kanarifansen. Resultatet er slagordet "Fugla mot rasisme" og mange nye fotballinteresserte antirasister.

Av Ola Melbye Pettersen

Initiativ fra suporterklubben
Det var supporterklubben Kanarifansen Lillestrøm (KFL) som tok kontakt med Lørenskog SOS Rasisme høsten 2004, med ønske om å innlede et samarbeid. Etter et møte kom man fram til at SOS Rasisme skulle delta og verve medlemmer på alle hjemmekamper og arrangementer under 2005-sesongen. Samtidig ble slagordet "Fugla mot rasisme" lansert, og trykket opp på t-skjorter, plakater og buttons. ("fugla" spiller på "kanarifuglene" som er kallenavnet på LSK og supporterne).

Arild Myklebust er styremedlem i Kanarifansen og en av initiativtakerne til det antirasistiske samarbeidet. Han mener det er et klart behov for denne typen arbeid innenfor fotballen.
- Det er helt åpenbart. Det har vært mange episoder med rasisme, spesielt i Europa og Sør-Amerika, og det har økt de siste åra. Antirasisme er helt klart viktig innafor fotballen.

Tett samarbeid
Foran hver hjemmekamp har Lørenskog og Skedsmo SOS Rasisme hatt stand både på stampuben Martins og inne på Åråsen stadion. Status er over 500 nye medlemmer så langt på Romerike. I pausen under storkampen LSK-RBK i mai holdt SOS Rasisme også appell på gressmatta. Tilbakemeldingene fra Kanarifans og andre publikummere har vært veldig bra, også Arild Myklebust er fornøyd. - Vi trodde på forhånd at det skulle være god grobunn for et slikt samarbeid, og det har jo slått til til de grader. Det har blitt et tett og bra samarbeid. SOS har flinke folk på stand, og kommer hele tiden i dialog med nye supportere. Også mange av bortesupporterne som har vært på Martins før kampene har blitt medlemmer, forteller Myklebust.

- Viktig med kontinuitet
Arild Myklebust mener den beste måten klubben kan drive antirasistisk arbeid skjer akkurat nå. - Nå viser vi hele tida det antirasistiske budskapet, det er ekstremt viktig. Det må ikke bare bli tomme festtaler, det må være et ekte og kontinuerlig arbeid, sier han. - Det er også spesielt viktig at alle får AntirasisteN flere ganger i året, da blir de hele tida pepra med det antirasistiske budskapet!

Spillerne med på laget
LSK har jobbet holdningsskapende mot rasisme også tidligere. For et par år siden reiste spillere som Peter Werni og Espen Søgård rundt på skoler og snakket om rasisme og mobbing. I år er Espen Søgård med i medaljekampen for de kanarigule, og en av de som har flest kamper i A-lags trøya. Fortsatt synes han antirasisme er en viktig sak, og at samarbeidet mellom klubben og SOS Rasisme er bra. - Jeg synes det er positivt. Både klubben og fansen er forbilder for mange, så det er viktig å være gode eksempler, sier Søgård. Han har ikke selv opplevd rasisme på banen, men reagerer når han hører om episoder andre steder. - Fotball skal være moro, det er ikke moro for de som opplever rasisme på eller utenfor banen. Hvem som helst skal kunne delta, fotballen er for alle!

Kanarifansen med Lørenskog og Skedsmo SOS Rasisme oppfordrer andre fotballklubber og lokallag til å innlede lignende samarbeid.

(C) 2008 SOS Rasisme/ Lørenskog SOS Rasisme

Lørenskog SOS Rasisme      
Postadresse: Sørliveien 37, 1473 Lørenskog      
Besøksadresse: Aktivitetshuset Volt      
Tlf: 91 77 24 80/ 23 35 32 04 Faks: 23 35 32 01      

Lørenskog SOS Rasisme er et lokallag av SOS Rasisme, Norges eneste demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle sine krefter for opplysning, bevisstgjøring og bekjempelse av rasisme og nazisme. Vi har 600 medlemmer i Lørenskog og nærliggende kommuner. SOS Rasisme i Norge har over 47 000 medlemmer og 150 lokallag.