Gå til meny

Mens skolebarn blir drept og bomber går av i hovedstaden sitter 13-år gamle Ashok fra Norge i Colombo og vil hjem til venner og skolegang.

Mens skolebarn blir drept og bomber går av i hovedstaden sitter 13-år gamle Ashok fra Norge i Colombo og vil hjem til venner og skolegang.

Forverret situasjon

I går natt ble mer enn 60 skolejenter drept i et flyangrep av regjeringshæren på Sri Lanka. Samme dag ble minst syv personer drept og 17 skadd i en bombeeksplosjon i landets hovedstad Colombo.

Det er nå harde kamper mellom regjeringshæren og Tamiltigrene, og bistandsminister Erik Solheim er svært bekymret for utsiktene til fred i landet.

Sender barn til borgerkrig

Midt oppe i denne borgerkrigen sitter en 13-år gammel gutt fra Lørenskog utenfor Oslo.

Onsdag 24. mai ble Ashok hentet av politiet hjemme hos fosterfamilien sin på Fjellhamar. Etter å ha bodd i Norge i fire år ble han sendt til Sri Lanka, et land hvor han verken har mor eller far som kan ta vare på han. Norske myndigheter sier de vil statuere et eksempel for å skremme andre fra å søke asyl i Norge.

  • Ashok sitter nå i et av verdens verste konfliktområder, isolert fra det som har vært hans familie og venner i de viktigste årene av oppveksten, sier Ola Melbye Pettersen, 1. nestleder i SOS Rasisme. - Hvordan kan norske myndigheter, som selv har stått midt oppe i situasjonen i landet, deportere barn til Sri Lanka? spør han.

  • Vil Bjarne Håkon Hanssen, Erik Solheim og Jens Stoltenberg stå ansvarlig for Ashoks liv og sikkerhet neste gang en bombe går av i Colombo?

Brudd på Soria Moria

SOS Rasisme mener behandling av Ashok er et klart brudd på Soria Moria-erklæringens løfter om å "sørge for samsvar mellom FNs barnekonvensjon og utlendingforvaltningen". Bjarne Håkon Hanssen lovte da også få dager etter utvisningen av Ashok at regjeringen ville sørge for å endre praksisen for lengeventende barn.

  • Det er ikke tid til å vente på byråkratiet i utlendingsforvaltningen eller nye forskrifter, sier Pettersen. - Nå må regjeringen oppfylle løftene sine. Bjarne Håkon Hanssen må ta konsekvensen av sine innrømte feil, og hente Ashok hjem.

Festival for Ashok

Søndag 20. august arrangerer Lørenskog SOS Rasisme festival med tema "Hent Ashok hjem". På "Kjennfestivalen" blir det mulig å støtte Ashok, både gjennom underskriftskampanje (http://opprop.no/opprop.php?id=ashok) og pengeinnsamling. Lokalmusiker Trond Granlund og elever fra Fjellhamar skole vil også framføre en nyskrevet sang til Ashok.

(C) 2008 SOS Rasisme/ Lørenskog SOS Rasisme

Lørenskog SOS Rasisme      
Postadresse: Sørliveien 37, 1473 Lørenskog      
Besøksadresse: Aktivitetshuset Volt      
Tlf: 91 77 24 80/ 23 35 32 04 Faks: 23 35 32 01      

Lørenskog SOS Rasisme er et lokallag av SOS Rasisme, Norges eneste demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle sine krefter for opplysning, bevisstgjøring og bekjempelse av rasisme og nazisme. Vi har 600 medlemmer i Lørenskog og nærliggende kommuner. SOS Rasisme i Norge har over 47 000 medlemmer og 150 lokallag.