Gå til meny


Bakgrunn

Arve Beheim Karlsen døde i Sogndalselva natt til lørdag 24. april 1999 etter at to personer hadde forfulgt ham fra Sogndal skysstasjon, over en gangbro og ned under en kjørebro. De to ropte rasistiske drapstrusler etter unggutten. Før forfølgelsen hadde det vært en voldsepisode og en ordveksling. Saken ble etterforsket som drap, men denne siktelsen ble frafalt. De to ble siktet etter blant annet Straffelovens §228 (vold, trusler m.m.) og §135a, rasismeparagrafen.


Indre Sogn Herredsrett dømte de to til 3 og 1 års fengsel for vold, mobbing, trakassering og trusler på rasistisk grunnlag. Dommen ble anket, og 12 juni 2001 falt en ny dom, denne gang fra Lagmannsretten.


Lagmannsretten konkluderte med at alle overgrepene de to stod for var rasistisk motivert, men de to ble likevel ikke dømt etter rasismeparagrafen. Begge parter anket dommen, men anken ble nektet av domstolene.

Nazisymbol og «pakkis» på vegg Firda 17.11.2008

Tagginga er like ved elva der indiskfødde Arve Beheim Karlsen vart jaga i døden. No vil Sogndal-ordføraren rydde opp.

Beheim Karlsen-teater på norgesturné Dagbladet 22.09.2006

«Saman skal vi leve» skal hindre rasisme.

Fylkesteatret fekk antirasismeprisen Sogn Avis 07.10.2005

Årdalstangen kjemiske arbeidarlag (ÅKA) fann ein verdig vinnar til antirasismeprisen for 2005. Torsdag fekk Sogn og Fjordane Teater prisen for oppsetjinga "Saman skal vi leve".

Tragedie blir teater Dagbladet 15.08.2005

"Dette er en for viktig tematikk til at vi skal la være å jobbe med den fordi noen er uenige." Terje Lyngstad, teatersjef

Tragedie blir teater Dagbladet 13.08.2005

Adopterte Arve Beheim Karlsen (17) ble jaget i døden i Sogndalselva i 1999. To måneder før premieren skaper teaterstykket om hendelsen diskusjon.

Beheim Karlsen-saken blir teater Bergens Tidende 03.02.2005

Debatten raser etter at det er klart at Sogn og Fjordane Teater vil sette opp et skuespill med utgangspunkt i dødsfallet til Arve Beheim Karlsen i Sogndal i 1999.

Advarer mot forhåndsdømming TV2 Nettavisen 03.11.2004

Kari Beheim Karlsen, mor til avdøde Arve Beheim Karlsen, advarer mot å forhåndsdømme den etterlyst asylsøkeren i Sogndal.

Statsadvokaten anker også NRK 17.06.2004

Statsadvokat Jan Hoel er ikke fornøyd med at de tiltalte i Beheim Karlsen-saken ble frikjent etter rasismeparagrafen, og anker dommen.

Begge vil anke NRK 17.06.2004

De to som ble dømt for vold og trusler mot Arve Beheim Karlsen sier de vil anke dommen, og hevder at påtalemyndigheten har bestemt seg for det samme.

En dom som bør ankes Dagbladet 17.06.2004

I april 1999 druknet indiskfødte Arve Beheim Karlsen i Sogndalselva etter å ha vært jaget av to 19-åringer. De har de siste ukene stått tiltalt i Indre Sogn heradsrett for vold, trusler og rasisme. I går falt dommen: De er frifunnet for rasisme, men dømt til henholdsvis tre og ett års fengsel for vold og trusler. I en epilog til dommen setter riktignok retten volden og truslene inn i en større sammenheng, men det er samfunnets alkoholpolitikk som refses.

SOS Rasisme

SOS Rasisme

Hvem er SOS Rasisme?

SOS Rasisme er Norges eneste landsdekkende demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle krefter på kampen mot rasisme.

Hva kan du gjøre?

Det eneste som kan stoppe rasismen og nazismen fullt og helt er vanlige folks engasjement.

Spørsmål om rasisme?

Vi får daglig mange spørsmål fra skoleelever og andre. Her legger vi ut våre svar på de mest spurte.Gaver til SOS Rasisme

Ønsker du å gi en gave til SOS Rasisme? Gaver på over 500 kroner kan gi fradrag på skatten. Les mer.

Gaver fra enkeltpersoner settes inn på konto: 7874 05 34709


Annonse i AntirasisteN?

Ønsker din organisasjon eller bedrift å vise at dere tar standpunkt mot rasisme? Vis ansikt ved å annonsere i SOS Rasismes avis og nå ut til titusenvis av lesere.
Les mer på vår annonseside


Fakkeltilbud

Vi har nå et meget godt tilbud til lokallag som trenger fakler. Tilbudet gjelder også skoler, bedrifter, andre organisasjoner og privatpersoner.


Tips oss om nazisme


Flyktningutvalget

www.sos-rasisme.no/fu

Festning Europa!

  • Ressursside om Festning Europa. Les mer

Rapport om flyktningkvinnenes rettigheter

  • SOS Rasisme har sammen med en rekke andre organisasjoner laget en rapport. Les den her

Anerkjenn Halabja og Anfal


Sjekking av e-post

Denne boksen har blitt flyttet til menyen til venstre, og vil bli slettet herfra etter hvert.

01.01.2001

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490