Gå til meny

Kl. 14.00 i dag reiser et 50-talls antirasister fra Oslo til Stockholm for å stoppe nordens største nazimarsj.
Kontakttelefon i Sverige: (47) 47 89 20 11+

Opptil 2000 nazister

For sjette året på rad vil nazister fra bl.a. Sverige, Norge og Tyskland sette sitt dystre preg på den lille drabantbyen Salem, et par mil utenfor Stockholm. I fjor marsjerte rundt 1000 uniformerte nazister. I 2004 deltok hele 2000 nazister fra Norden og Tyskland i det som var den største nazistiske manifestasjonen i Norden siden 2. verdenskrig.

Bred motdemonstrasjon

Et bredt spekter av svenske organisasjoner arrangerer demonstrasjonstog i Stockholm sentrum lørdag kl. 1300, tre timer før nazistenes marsj i Salem. SOS Rasisme setter opp buss for et 50-talls personer og slutter seg til den antirasistiske motdemonstrasjonen. Avreise fra Oslo bussterminal er kl. 14.00 fredag 8. desember.

- Nazismen må stoppes

Sverige er, i likhet med Norge, forpliktet gjennom FN til å forby nazistisk organisering, allikevel får nazistene marsjere fritt i Salem. - Nazismen er i sin natur og hele sin historie en kriminell bevegelse, den forfekter etnisk rensing og folkemord. For SOS Rasisme er det uforståelig hvordan man kan la tusenvis av nazister åpent hetse og true innvandrere, jøder, og andre minoriteter, fagforeningsfolk, demokratiforkjempere og antirasister. En slik hatmarkering kunne aldri fått finne sted i Norge, det sier første nestleder i SOS Rasisme, Ola Melbye Pettersen.

Verre i Sverige enn i Norge

I Norge er nazistene fortsatt en marginal gruppe, hele miljøet teller neppe mer enn 300 personer. Dette er et resultat av en tradisjon med sterk folkelig mobilisering mot rasisme og nazisme, og ikke minst det store oppgjøret med nazismen etter annen verdenskrig.

I Sverige er situasjonen betydelig verre, hvor miljøet er ti ganger så stort som det norske. Nazistene har tatt kontroll over det svenske flagget og gjør det til et symbol for nasjonalsjåvinisme og rasisme, og på nasjonaldagen marsjerer hundrevis av uniformerte nazister gjennom hovedstaden. De svenske nazistene fører dødslister over sine “fiender”, og har stått bak drap på både innvandrere, fagforeningsfolk og politi. Flere steder i Sverige er det nazistene som kontrollerer lokalmiljøene.

Norske nazister besøker sine «brødre»

Blant de marsjerende nazistene vil også personer fra det norske nazimiljøet delta. Vi vet at det både i organisasjonen «NNSB» og «Nasjonal Ungdom» blir mobilisert, og på Dagbladets nettsamfunn «Blink» har nazisympatisører laget en egen gruppe for de som skal delta i Salemmarsjen.

Det svenske nazimiljøet fungerer som et forbilde for norske nazister. Det er mye kontakt og samarbeid på tvers av grensene. I 2004 ble to norske nazister arrestert sammen med svenske “våpenbrødre” i Salem, siktet for brudd på knivloven og for å ha planlagt mishandling. I mars i fjor ble lederen for «Svenska motståndsrörelsen» pågrepet av norsk politi, hos bekjente i Kristiansand.

Les mer:
www.sos-rasisme.no/salem
www.cmr.nu

For flere kommentarer:
Ola Melbye Pettersen
1. nestleder i SOS Rasisme
Leder, Antinaziutvalget
Tlf. i Sverige: (+47) 47 89 20 11

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490