Gå til meny

FrP prøver nå å sette likhetstegn mellom innvandrere og voldtekstmenn. SOS Rasisme kaller dette en rasistisk kampanje som hindrer bekjempelse av voldtekter.

Den siste tids svært alvorlige voldtekter har skapt sinne og engasjement, og satt igang en viktig debatt om overgrep mot kvinner. Det er bra. SOS Rasisme tar selvsagt skarp avstand fra disse avskyelige handlingene.

Samtidig vil vi på det sterkeste advare mot uttalelsene som FrPs justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, i dag kommer med til Kanal 24: «Den her undersøkelsen viser at det dessverre er et faktum at gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse» (henviser til FrPs løpeseddel fra 2005, der innvandrere stemples som kriminelle).

Disse uttalelsene viser at FrP på ingen måte har blitt et «stuerent» parti, men fortsatt bærer med seg et rasistisk menneskesyn.

Kriminalpolitikk eller innvandrerhat?

FrP som kaller seg et «lov og orden-parti» viser i denne debatten at de ikke er interessert i å hverken forstå eller bekjempe alvorlig kriminalitet mot kvinner.

I følge tall fra SSB utgjør det totale antall voldtekstmenn mindre enn 0,002% av befolkningen. Det er ut ifra disse tallene selvsagt statistisk umulig å trekke konklusjoner om at det ligger i «innvandreres kultur» å voldta. I så fall skulle de fleste innvandrere ha stått bak en eller flere voldtekter, sånn er ikke virkeligheten.

Hvis FrP virkelig følte engasjement for kvinner og ofre for voldtekt så ville de studert hvilke fellestrekk som finnes blant voldtekstmenn, uansett hudfarge. Da kunne de kommet fram til faktiske løsninger på problemet. I stedet misbruker de voldtektene i Oslo til å skape hat mot innvandrere og muslimer

«Kollektivt ansvar» er rasisme

En ansatt i Kirkens Bymisjon ble nylig dømt til fengsel i tre år og sju måneder for to voldtekter av en 23 år gammel kvinnelig asylsøker.

Kirkens Bymisjon i Oslo hadde i 2005 1375 ansatte, en av dem voldtok, det er altså en 0,07% mulighet for å bli voldtatt hvis en oppsøker Kirkens Bymisjon. Roper FrP opp om kollektive tiltak retta mot Kirkens Bymisjon av den grunn? Kommer Biskopen i Oslo til å bli utfordra til å ta et tak i de ansatte i Kirkens Bymisjon?
Vi tror ikke det.

Denne forskjellsbehandlingen avslører et grunnleggende rasistisk menneskesyn. Å tillegge grupper av mennesker kollektivt ansvar for ugjerninger begått av enkeltpersoner er rasisme. Det er like rasistisk i 2007 som det var i 1930.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490