Gå til meny

Lill Mari Mundal og Anders Eckermann Eikeland, fra SOS Rasisme i Møre og Romsdal, svarer her på et innlegg fra Bjørnar Røyset i Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI).

Viser til Bjørnar Røysets innlegg i gårsdagens TK der han går til frontalangrep mot SOS Rasisme og utenlandske flagg i toget.

Norge er i dag et flerkulturelt samfunn med over hundre nasjonaliteter. Dette gjelder også for Kristiansund. Utifra det godt sminkede leserbrevet, kan man lese hva Røyset egentlig er ute etter – ekskludering av innvandrere fra det norske samfunnet. For å ta et kjapt tilsvar til dette; Innvandrere har like stor rett til å feire 17. mai som oss nordmenn. At rasistene i Norge ønsker en hvit feiring, er imidlertid ikke noe nytt.

Røyset mener det er en skam at SOS Rasisme deltar i et borgertog på nasjonaldagen. I borgertoget er det plass til folkets interesseorganisasjoner, alt fra religiøse grupper til idrettslag hører hjemme der. Da er det også selvsagt at en humanitær, likeverdig og partipolitisk uavhengig organisasjon som SOS Rasisme er, hører hjemme i et hvilket som helst borgertog. En av begrunnelsene til Bjørnar Røyset for at SOS Rasisme ikke skal få lov til å delta i borgertoget, er at organisasjonen “har benyttet seg av vold en rekke ganger for å stagge meningsmotstandere”. Disse beskyldningene har ikke rot i virkeligheten, og er rykter satt ut av nazistiske/rasistiske organisasjoner. Yndlingsepisoden disse kommer med, er eggkastingen mot Vidar Kleppe under valgkampen i 2005. Under rettsaken mot et AKP-medlem høsten 2006, avkreftet Politiet at det var medlemmer fra SOS Rasisme som kastet egg.

Bjørnar Røyset prøver i sitt innlegg å forklare hvor forferdelig det er at vi har flere kulturer i Norge og hvor grusomt det er at det finnes antirasistiske initiativer. Han legger imidlertid skjul på sin egen ideologi. Røyset er tilknyttet den ekstremt rasistiske organisasjonen, Folkebevegelsen mot Innvandring, som den siste tiden har spredd rasistisk propaganda i Kristiansund. Han står som offentlig landsstyremedlem i organisasjonen. Før Røyset prøver å stemple andre organisasjoner som voldelige, bør han ta et oppgjør med sin egen organisasjon. Under FMI sitt landsmøte på 1990-tallet, gikk FMI-deltakere, med Arne Myrdal i spissen på angrep på demonstranter. Fem personer endte på legevakten og Myrdal fikk fire måneder bak lås og slå på grunn av hendelsen.

Lill Mari Mundal og Anders Eckermann Eikeland
SOS Rasisme Møre og Romsdal.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490