Gå til meny

Tatere ble til svindlere

SOS Rasisme sendte i dag ut en pressemelding med tittelen «Hadde de på seg en taterstjerne?», etter at vi ble gjort oppmerksom på et oppslag i Brønnøysunds Avis. Like etter ble artikkelen oppdatert, noe vi selvsagt er svært glade for.

Vår opprinnelige pressemelding så slik ut:


«Taterne opptrer gjerne flere i lag og benytter anledningen til å gå gjennom huset.» står det skrevet i nettutgaven til Brønnøysunds Avis, torsdag 24. april 2008.

SOS Rasisme reagerer kraftig på dette oppslaget.

- Hvordan kan folk ta for gitt at disse personene er “tatere”?, spør Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme. Hadde de på seg et taterstjerne? - Dette oppslaget er ren hets mot en folkegruppe, og gir ubehagelige assosiasjoner om vår nære fortid.

- Norge har en brutal historie i forhold til behandlingen av Romanifolket, eller tatere som de har blitt kalt på folkemunne, fortsetter Trond. - Dette oppslaget viser at man har langt igjen å gå i kampen mot rasisme. Stigmatisering av denne typen er svært uheldig.

I 1934 ble Lov om sterilisering vedtatt mot bare én stemme på Stortinget. Etter 2. verdenskrig skjedde det en lang rekke tvangssteriliseringer av Romanifolket – både barn og voksne ble utsatt for disse overgrepene. Selv om loven ble avløst på midten av 70-tallet, foregikk det tvangssteriliseringer av Romanifolk helt opp til midten av 80-tallet.

- Dette er et gufs fra et sørgelig kapittel i norsk historie. Jeg håper avisen forsøker å rette opp dette oppslaget.

SOS Rasisme vurderer å melde saken inn for PFU.


- Heldigvis har avisen rettet opp dette, men det er sjølvsagt trist at slike saker fremdeles dukker opp i våre dager, kommenterer Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme til sos-rasisme.no.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490