Gå til meny

Bjarne Håkon Hanssens foreslåtte menneskerettighetsbrudd skaper enorme problemer og kostnader for det norske samfunnet

Alle mennesker er omfattet av menneskerettighetene, om de har lovlig opphold eller ikke. Dette gjelder i særlig grad de asylsøkere som staten har valgt å gi et tilbud. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen stadfester ikke bare retten til et verdig liv, men slår spesifikt fast alle menneskers rett til privatliv. Denne rettigheten blir asylsøkere aktivt unndratt allerede i dag, på statens instrukser.

En rekke norske mottak utsetter allerede asylsøkere for enormt press. De bor på knøttsmå rom, ofte delt av mange, og har få eller ingen aktiviteter å ta seg til. Denne statiske tilværelsen varer for mange i årevis. Det verste stedet i dag er Lier statlige ventemottak (boks 1). Asylsøkere som er plassert der har ingen muligheter til å få oppfylt rettighetene sine verken på mottaket eller utenfor. Mange av disse er helt ureturnerbare til sine opprinnelsesland og har bodd i denne situasjonen i opptil flere år.

«Det er gjentatte ganger blitt dokumentert hvordan opphold på norske asylmottak bryter ned mennesker psykisk, bla. har psykologforeningens menneskerettighetsutvalg gjort en grundig undersøkelse som viser at mindreårige får psykiske og fysiske ettervirkninger som kan følge dem livet ut», sier Strumse i SOS Rasisme. «Ansatte på mottak uttaler at det ofte koker ned til en grunnleggende kamp for å hindre at beboerne bli gale av mottaksoppholdet, og vi observerer selv at psykiske problemer, men særlig suicidale tendenser blir veldig vanlig hos lengeventende asylsøkere. Ønsker Bjarne Håkon Hanssen at opphold på norske mottak skal påføre flyktninger større traumer enn de allerede har med seg der de flykta fra? Det er i så fall helt uakseptabelt.»

Disse menneskerettstridige mottaksforholdene er i mange tilfeller direkte ønsket av Arbeids og inkluderingsdepartementet og UDI, som har det overordnede ansvaret, gjennom instrukser om «nøkterne» mottaksforhold og for lite ressurser til å drive en verdig mottaksdrift. Det er ukjent at klager på mottaksforholdene har blitt tatt tak i av myndighetene.

«Regjeringens forslag til teltleir i stedet for transittmottak er et foreløpig bunnivå. All erfaring tilsier at transittperioden, særlig når det er stor pågang, tar mer enn en uke eller to. Selv for enslige mindreårige som er sterkt prioriterte kan det ta opptil 3 måneder», sier Simon Strumse i SOS Rasisme. «Vi må huske på at mange av disse menneskene har krav på asyl, og skal integreres i det norske samfunnet. Å behandle asylsøkere så ekskluderende når de ankommer landet er anti-integrerende og kommer til å påføre det norske samfunnet enorme ekstrakostnader få år frem i tid».

«Å søke asyl er en grunnleggende rettighet, og ikke det spor kriminelt. Hvordan kan vi da behandle asylsøkere uansett bakgrunn verre enn vi noensinne kunne tillatt oss å behandle den verste norske sedelighetsforbryter?», tordner Strumse i SOS Rasisme. «Yndlingsargumentet til Arbeiderpartiet og FRP om at dette kan demme opp for tilstrømningen av asylsøkere til Norge er naivt og umulig å argumentere godt for. For det første er det ingen enorm tilstrømning av asylsøkere til Norge. For det andre er det helt andre grunner som påvirker flyktningstrømmene enn Bjarne Håkon Hanssens politiske signaler.»

Det er positivt at regjeringen nå bevilger over 600 millioner til å utvide kapasiteten og opprette nye asylmottak. Det må likevel mer til enn å utvide kapasiteten, standarden på forholdene og utdanningstilbudene ved norske asylmottak må heves. Det er en langsiktig investering som vil lønne seg økonomisk for det norske samfunnet.

For ytterligere informasjon og uttalelser kontakt: Simon Souyris Strumse, Flyktningutvalget i SOS Rasisme tlf. 91717154 : simon.strumsesos-rasisme.no

Boks 1: Lier statlige ventemottak

Basert på observasjoner og intervjuer gjort med beboere

Minimum 4 voksne menn i tilfeldig sammensatte grupper, bor på et lite rom (ca. 10m2). Her skal de bo og oppbevare alle eiendelene sine. Alle disse har forskjellige vaner, noen snorker, noen har mareritt grunnet krigsbakgrunn. Av forskjellige årsaker gjør denne tettheten at det ikke er mulig for alle sammen å oppholde seg og/eller sove samtidig i rommet. Beboere forteller om at de får i snitt 3-4 timer søvn om natten. En annen faktor er at mange av disse menneskene har mistet alt håp. De venter bare på å bli sendt ut. Det gjør at mange tar veldig lite vare på seg selv og verdigheten sin. Det forverrer innemiljøet ytterligere. Dette rommet gir ingen mulighet til privatliv og å trekke seg tilbake.

Hvilke andre muligheter har disse til å skaffe seg et privatliv. Mottaket har et uteareal. Det kan umulig regnes som et sted man kan trekke seg tilbake. Det er ikke engang busker eller avskjermede områder som ville oppfylt kravene til et dyr i en dyrepark. Det er et TV-rom med en TV på deling på opptil 100 mennesker. Det er et treningsrom som like mange deler på, og 4-5 datarom, hvor folk får oppholde seg i maks en time om dagen (det hører med til beretningene derfra at hvis folk kritiserer eller motsetter seg måten mottaket blir drevet på, er en form for sanksjonering at de mister tilgang til datarommet).

Retten til privatliv blir altså ikke oppfylt av mottaket. I tillegg får disse menneskene kun 100 kr. i uken (frem til februar 2008 fikk de ingenting). Det gjør at de ikke har mulighet til å søke rettighetene sine oppfylt noe annet sted. Pengene rekker til en busstur tur / retur Asker, og hvis de er borte over natten mister de både pengestøtten og retten til å bo på mottaket. Alternativet til ventemottak er å bo på gata, eventuelt hos venner, uten arbeidstillatelse eller noe økonomisk støtte.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490