Gå til meny

En handling som dette er forkastelig og her har politiet en jobb å gjøre. SOS Rasisme mener likevel at det kunne vært unngått om forholdene var mer humane på norske asylmottak.

Når mennesker på flukt får sitt første møte med Norge gjennom overfylte teltleire uten noe skikkelig helse- eller psykisk tilbud, er det med på å skape konflikter og sosiale problemer. Asylsøkere blir ikke aktivt integrert i det norske samfunnet, men isoleres i mottak og leire i skogen og langt fra folk. Istedenfor å bli lyttet til og tildelt en plass i samfunnet blir asylsøkere mistrodd fra første stund.

«Sharialovgivning eller kriminell virksomhet har ingen ting på asylmottak å gjøre», sier Simon Strumse i Flyktningutvalget til SOS Rasisme. «Likevel ser vi at slike leirforhold lett skaper gnisninger og konflikter som kan eksplodere slik som dette»

SOS Rasisme mener denne hendelsen må tas som et tegn på at vi ikke lenger kan fortsette å stappe asylsøkere i altfor store mottak med for få ansatte og for dårlige tilbud. Det er helt essensielt at mennesker som kommer til landet får den oppfølgingen de har behov for, bosettes spredt og hjelpes raskt inn arbeidslivet og det norske samfunnet. Det er det motsatte som skjer i dag, sier Strumse i SOS Rasisme.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490