Gå til meny

SOS Rasisme tar sterk avstand fra regjeringens vending i asylpolitikken. En lang rekke av tiltakene kommer til å få langt større konsekvenser enn statsministeren får det til å høres ut som.

- Folk må skjønne hva dette betyr i praksis. Med en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 2-4 år gjør det at flyktninger som kommer til Norge ikke vil kunne se igjen familien sin på minst 6-8 år. Og det er bare hvis de er så heldige å få jobb eller komme inn på en utdanning med en gang de får opphold, sier Simon Strumse i flyktningutvalget til SOS Rasisme.

Endringene betyr også at barn og ungdom som er uten omsorgspersoner kan bli sendt rett til Irak, Somalia eller andre krigsherjede land så fort de fyller 18 år. Hvordan de skal klare seg, når de ikke engang har rett på videregående skolegang mens de venter på opphold i Norge, er vanskelig å forstå.

- Mennesker på flukt har lidd nok fra før, om ikke hver dag skal være en kamp mot myndighetene, også når de endelig finner en trygg havn i Norge, sier Strumse.

SOS Rasisme godtar ikke at regjeringen nå kan dumpe flyktninger i andre områder når det er for farlig å returnere dem dit de flyktet fra, slik det åpnes for i punkt 2 (http://www.regjeringen.no/nb/dep/aid/pressesenter/pressemeldinger/2008/innstramming-av-asylpolitikken.html?id=525564). Dette ligner mest på det rasistiske forslaget til utlendingslov som FRP lanserte tidligere i år. Regjeringen er snart like umenneskelige som Frp, at SV tar dissens på noen punkter er langt fra godt nok.

Det er allerede i dag et problem at rettsikkerheten til asylsøkere er alt for svak. Ved opprettelsen av Utlendingsnemnda (UNE) var det en forutsetning at en majoritet av sakene skulle behandles i nemndmøtet. Nå foreslår regjeringen at bruken av nemndmøter skal ytterligere begrenses, og svekker dermed rettsikkerheten til asylsøkere som kommer til Norge enda mer.

Mens norske soldater er en av grunnene til at afghanere må flykte fra landet sitt, skal de nå sendes enda raskere tilbake. SOS Rasisme krever at regjeringen snur i disse spørsmålene. Hvis ikke oppfordrer vi til folkelig mobilisering mot en inhuman asylpolitikk som bryter totalt med det stolte bildet av Norge som en solidarisk og rettssikker stat.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490