Gå til meny

SOS Rasisme reagerte på Klassekampens lederartikkel 4.oktober, hvor avisas redaktør, Bjørgulv Braanen, mente at ambulansesjåførene i Ali Farah-saken hadde blitt fratatt sin rettssikkerhet. Vi svarte med dette leserbrevet:

Feilvurdering av Klassekampen

Vi konstanterer at Klassekampen under overskrifta «Feilvurdering» på lederplass lørdag 4.oktober tar ambulansesjåfør Erik Schjenken i forsvar i den såkalte Ali Farah-saken i Sofienbergparken i fjor. Avisa understreker også at saken ikke dreier seg om rasisme, «bare» ei vanlig profesjonell feilvurdering. Men en rekke bevis peker imidlertid på at sjåførene lot seg styre av sin forutinntatthet.

“I den opphetede ‘antirasistiske’ stemningen som fulgte i sakens kjølvann, mistet ambulansesjåførene sin rettssikkerhet” skriver avisa på lederplass. Dette er dårlig omgang med fakta. For hvilken rettsikkerhet har de krav på etter at Helsetilsynet valgte å ikke anmelde dem? Forsåvidt mente de at oppførselen til de to ambulansesjåførene var uakseptabel, men ikke rasistisk. Og det meste kunne vært unngått dersom både sjåførene og Ullevål sykehus hadde vært ydmyke nok til å med én gang gi Ali Farah og hans samboer Kohinoor Nordberg en uforbeholden unnskyldning.

Erik Schjenken har gjennom medieoppmerksomheten gjort offeret til syndebukk og vice versa. For hva er det som gjør at mennesker som påberoper seg å være profesjonelle, etterlater et som trenger profesjonell hjelp, til tross for at alle som var til stede med egne øyne kunne observere at mannen var hardt skadd? Dette var sjåførene også klar over - lydloggen, som er tilgjengelig fra TV2s nettsider, har vist dette. En rekke andre vitneutsagn peker også i retning av at det lå en stor dose forutinntatthet i oppførselen til ambulansepersonellet.

Schjenken har i et langt intervju med Aftenpostens A-magasin 3.oktober i år åtte sider å forsvare seg på, men hvis en leser dette på nytt, vil en se at det er overraskende fritt for argumenter dersom en en ser bort fra at han manisk repeterer at han ikke er rasist.

Hans andre forsøk på å forsvare seg blir like ikke bedre: at Ali Farah sto på beina kan umulig være et sikkert bevis for at han ikke hadde alvorlige hodeskader som trengte behandling. Har aldri Schjenken truffet pasienter som har hatt hjerneblødninger, men som fremdeles står oppreist? En skal sjølsagt ikke transportere folk i ambulanse som ikke har behov for det, men på den andre siden er de helt sikkert blitt informert på at det er bedre å ta med en pasient for mye enn en for lite.

At Klassekampen har snudd i denne saken etter intervjuet i A-magasinet er vanskelig å forstå, det kan ikke være sakens argumenter som er avgjørende.

Når får vi intervjuet med den andre ambulansesjåføren, der han står frem og bedyrer at han ikke er rasist?

Alt dette viser at Klassekampens påstander på lederplass om at “[…] ingenting tyder på at det var rasistisk motivert.” er feilaktige. Hovedproblemet er at den norske offentlige sektoren og alle deres ansatte langt fra er fargeblinde ennå.

Jan Erik Skretteberg

Landsstyremedlem SOS Rasisme

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490