Gå til meny

Uttalelse fra landsstyremøtet i SOS Rasisme, 23. november 2008:

EU bygger en mur mot resten av verden. SOS Rasisme mener at Festning Europa» må rives i medmenneskelighetens navn, og at det norske folks nei på respekteres.

I en tid da nærmere førti millioner mennesker er på flukt fra krig, naturkatastrofer og forfølgelser har EU bygget en mur for å holde de som er på flukt fra menneskeskapte hendelser utenfor den rikeste delen av verden. Murene utgjøres blant annet av lover og avtaler mellom EU-landene, personregistre, politisamarbeid og grensekontroller i tillegg til fysiske hindringer som piggtråd og væpnede vakter. SOS Rasisme mener det er på høy tid å rive denne muren og skape en menneskelig asyl- og flyktningpolitikk.

I likhet med Island er Norge tilknytta Schengen-avtalen og Dublin-konvensjonen, selv om vi ikke er fullverdig medlem av EU. Derfor gjelder store deler av EUs asylpolitikk også hos oss. Når en flyktning eller asylsøker kommer til Schengen-området får han eller hun bare én sjanse til å få behandlet sin asylsøknad. Dersom det blir avslag på asylsøknaden i det første landet, kan de andre medlemslandene velge å returnere personen uten videre behandling. Regjeringa har valgt å ta denne bestemmelsen inn i lovgivinga, noe som helt klart strider mot FNs flyktningkonvensjon.

Det totale antallet flyktninger som kommer til Europa øker uavhengig av hvor mange fysiske sperringer som for eksempel elektriske gjerder som blir satt opp ved EUs yttergrenser. Dette gjør at behandlingen av flyktninger står for oss som enda mer bisarr når vi tenker på EUs ufattelige materielle rikdom, og Norges lave befolkningstetthet.

SOS Rasisme mener EUs flyktningpolitikk er forkastelig. Vi mener norske myndigheter må si opp Schengen-avtalen og Dublin-konvensjonen for å kunne styre politikken over i mer human retning – til fordel både for oss og for de som er på flukt.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490