Gå til meny

Politiet i Trondheim sier nå offentlig at drapet på norsk-somaliske Mahmed Jamal Shirwac var en ren rasistisk likvidering. SOS Rasisme advarer nå mot en økning i rasistiske voldshandlinger, og oppfordrer alle til å ta et aktivt standpunkt mot rasisme.

- En skremmende utvikling

I løpet av andre halvdel av 2008 har vi sett flere alvorlige tilfeller av rasistisk vold. Skuddene mot asylmottaket på Hvalstad, angrepet på norsk-iranske Darioush Salemi på Mortensrud i Oslo og drapet i Trondheim er bare noen av de mest omtalte sakene. Antallet registrerte tilfeller av rasistisk vold er på vei oppover. I 2007 ble det registrert 130 episoder, men mørketallene kan være store.

Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen er bekymret for utviklingen: - Vi har i Norge vært skånet for mye av den rasistiske volden som vi ser i Sverige og ellers i Europa, men den siste tidens mange episoder gjør det nødvendig å mobilisere mot en farlig utvikling. Han viser til flere tilfeller av grove trusler og hærverk mot asylmottak. – Skuddene mot Hvalstad var dessverre ikke en enkeltstående episode. Vi hører jevnlig om hets eller direkte voldsangrep på asylsøkere rundt om i landet, og på Internett dannes det «aksjonsgrupper» mot asylsøkere i en del kommuner, forteller Thorbjørnsen

- Det starter med hverdagsrasismen

SOS Rasisme mener det er viktig at folk nå ser sammenhengen mellom de ekstreme formene for rasisme, og de holdningene som har blitt «stuereine» de siste årene.

- For ti år siden ble flyktninger sett på som mennesker i nød som vi i Norge har en plikt til å hjelpe. I dag er det ikke uvanlig å omtale de samme menneskene som snyltere eller «ulovlige innvandrere». Dette er et eksempel på at lista for rasistiske holdninger har blitt lavere, mener Thorbjørnsen. - Ingen blir født som rasister, og ingen begår rasistiske drap uten å ha blitt påvirket av hverdagrasisme i samfunnet over flere år. Når man vokser opp med holdninger rundt seg som sier at «ikke vestlige» er kriminelle og tar jobbene våre, legges grunnlaget for rasistisk hets og vold.

Ta et standpunkt!

Thorbjørnsen oppfordrer lokalsamfunn i hele landet til å ta ansvar: - Det er et felles ansvar å bygge et trygt samfunn med respekt for alle. Rasismen er skapt av mennesker og kan fjernes av mennesker. Derfor er den eneste måten å bli kvitt rasistisk vold at flertallet av vanlige folk tar et aktivt standpunkt mot all rasisme.

Finnes det et asylmottak der du bor? Kjenner du noen som blir diskriminert på arbeidsplassen? Ikke vær passiv tilskuer, men si ifra og slå ring om Norge som et samfunn for alle!

Gi oss tips

SOS Rasisme ber om tips fra publikum for å kunne ta tak i rasistiske episoder. Ta kontakt på telefon: 23 35 32 00
E-post: au@sos-rasisme.no
Internett: www.sos-rasisme.no

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490