Gå til meny

Jødevitser blir ikke morsomme selv om de kommer ut av munnen på Otto Jespersen.

Otto Jespersen er kjent for en rå satire som får folk til å sette kaffen i vrangstrupen. Ofte er dette på sin plass. Å harselere med rasistiske fordommer kan fungere meget bra og være et viktig bidrag i kampen mot rasisme.

Ikke alt som kommer ut fra kjeften på Otto Jespersen treffer planke, av og til treffer han veldig langt fra planken. Når han sier: «Jeg vil også benytte anledningen til å minnes alle de milliarder av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre, uten å ha gjort noe annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav,» er det ikke noe annet enn en rasistisk vits.

Selv om han har klart for seg satiren i dette, er det ganske mange som ikke har det. Folk ler av hans rasistiske vits, ikke av den bakenforliggende satiren. En ting er at mange opplever dette som støtende. En annen sak er at han er med på å legitimere rasistiske vitser. Dermed blir satiren feilslått.

SOS Rasisme utnevnte Otto Jespersen til æresmedlem på midten av 90-tallet, nettopp ut fra at han brukte humoren til å latterliggjøre rasistisk hets. Vi ber ham nå om å beklage den hetsen har kommet med de siste ukene.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490