Gå til meny

Kongen i Statsråd/ Statsministerens kontor
Postboks 8001, Dep
0030 Oslo

Viser til brev fra Det Kongelige Forsvarsdepartement av 11.12.08. Brevet redegjør for departementets behandling og konklusjon i saken der SOS Rasisme ber Kongen i statsråd om å frata Erik Gjems-Onstad krigskorset. Vårt opprinnelige brev ble sendt til Kongen i statsråd 08.08.08, men SMK oversendte dette til Forsvarsdepartementet 12.09.08.

SOS Rasisme har flere bemerkninger til Forsvarsdepartementets vurderinger, og til selve saksbehandlingen.

1. Begrepsbruk

Vi reagerer på at departementet i andre avsnitt oppsummerer klagegrunnlaget slik: “Henvendelsen fra SOS Rasisme oppfattes å være særskilt foranlediget av at Erik Gjems-Onstad er med på å forvalte arvemidler som blir fordelt til personer som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge” Det er bruken av ordet “fremmedinnvandring” vi reagerer på, det er et negativt ladet ord som blir brukt aktivt av rasistiske og nazistiske miljøer. Man skal kanskje ikke legge for mye i dette, men det framstår for oss som et svært uvanlig ordvalg fra et statlig organ. Det kan gi et uheldig inntrykk av at departementet er forutinntatt i sin vurdering av Gjems-Onstad og de miljøene han forvalter arvemidler til.

2. Om vurderingsgrunnlaget

Vi stiller spørsmålstegn ved selve grunnlaget for departementets vurdering i denne saken. I andre avsnitt slås det fast at Gjems-Onstad er med på å forvalte arvemidler til kjente rasister og nazister (les: “arbeider mot fremmedinnvandring”), og det siteres en uttalelse fra Gjems-Onstad i media om at drapsdømte Ole Nicolai Kvisler er en “kjempe i kampen mot innvandring”. Dette samsvarer med vårt klagegrunnlag, men videre i brevet fra departementet blir disse opplysningene tillagt lite betydning. Resten av vurderingen bygger nemlig på et svarbrev Gjems-Onstad har skrevet til departementet 11. oktober. Gjems-Onstad får her svare på våre anklager, med påstander som at nazisme og rasisme for han “er meg fremmed” samt at han “ikke kan erindre” å ha kalt Ole Nicolai Kvisler en kjempe. Disse påstandene blir i brevet fra departementet ikke forsøkt etterprøvd, men virker tvert imot å bli lagt til grunn for den videre vurderingen.

Hvis man kun skal ta utgangspunkt i hva rasister kaller seg selv, så vil neppe noen i dagens Norge kunne omtales som rasister. SOS Rasisme mener bestemt at man må vurdere de dokumenterte handlinger framfor den anklagedes selvoppfatning. En person som beviselig har begått et drap kan allikevel mene å ikke egentlig være en “drapsmann”, men de færreste domstoler vil frikjenne personen av den grunn. Dette gir etter vår mening et mangelfullt og utilfredsstillende grunnlag for vurderingen om Gjems-Onstad skal fratas krigskorset.

3. Om konklusjonen

I avsluttende avsnitt konkluderer departementet i saken slik: “Etter forsvarsdepartementets oppfatning, ligger de uttalelser som Erik Gjems-Onstad fremkommer med i ovennevnte brev innenfor ytringsfrihetens grenser. Forsvarsdepartementet finner derfor ikke grunnlag for å innstille på at Erik-Gjems Onstad skal fratas Krigskorset.”

Vi må her anta at det henvises til uttalelser i Gjems-Onstads svarbrev til departementet. Dette er i så fall en oppsiktsvekkende saksbehandlingsfeil. Det er slett ikke Gjems-Onstads svarbrev i etterkant av vår henvendelse som skal være gjenstand for behandlingen. Det er hans offentlige uttalelser og aktive handlinger gjennom flere år, og med et foreløpig “høydepunkt” i saken om arvemidler til drapsdømte nazister, som SOS Rasisme har klaget inn.

4. Krav om ny behandling

Vi har forståelse for at Krigskorset henger høyt, da det rangerer foran alle norske ordener og medaljer, men nettopp av den grunn bør også kravene til den som bærer dette være høye. Hvis Krigskorset skal beholde sin posisjon som en allment respektert utmerkelse, og hvis punkt 9. i statuttene for Krigskorset skal ha noen funksjon, må også en en vurdering om å frata krigskorset være tilsvarende grundig. Slik vi vurderer saken har Forsvarsdepartementet ikke gitt en grundig og tilfredsstillende behandling av vår klage, det har også blitt begått saksbehandlingsfeil. Vi vil derfor henstille Statsministerens kontor om å behandle vår henvendelse, som rette adressat for H M Kongen i Statsråd.

Med antirasistisk hilsen
Trond Thorbjørnsen
Leder

Vedlegg:
- Brev fra Forsvarsdepartementet, 11.12.08
- Presseoppslag, “Her er arvelisten” (http://www.tv2.no/nyhetene/innenriks/article1974579.ece)
- Presseoppslag, “Politianmelder Gjems-Onstad”(http://arkiv.nettavisen.no/Nyhet/307659/Politianmelder+Gjems-Onstad.html)
- Presseoppslag, “- Du er ikke en nordmann” (http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/valg_2007_oslo_og_akershus/1.3257660)
- Presseoppslag, “Listetoppen ekskludert fra partiet”(http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/valg_2007_oslo_og_akershus/1.3339148)

Kopi til:
Forsvarsdepartementet
Media

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490