Gå til meny

Her er et forslag til appell som kan holdes på Bål for Benjamin-markeringer.

Appell – Bål for Benjamin 2010

26. januar 2001 ble Benjamin Hermansen ble drept av nazister på Holmlia. 27. januar er den internasjonale Holocaustdagen. SOS Rasisme vil minnes Benjamin denne dagen, samtidig vil vi mobilisere til kamp mot den nazistiske aktiviteten i Norge.

Nazismen er ikke død

Mange år etter at Ole Nikolai Kvisler og Joe Erling Jahr ble dømt for drapet på Benjamin er de norske nazistene fortsatt aktive. Nazistene oppsøker skoler og fritidsklubber for å rekruttere ungdom, og de sprer frykt og hat med nazistisk propaganda. Et nazistisk miljø begynner gjerne som en voldelig ungdomsgjeng der rasistiske holdninger har slått rot.

Forbud mot nazisme

Benjamin ble drept som en følge av at den nazistiske gruppa Boot Boys drev organisering. Uten et organisert miljø som lærer ungdom opp i vold og hat ville historien vært en annen. I Norge har vanlige folk en lang tradisjon med å reagere på all form for voldsrasisme og nazisme. Men fremdeles praktiseres ikke et forbud mot denne typen kriminell virksomhet. SOS Rasisme krever et klart forbud mot nazistisk organisering for å hindre at flere mennesker blir ofre for nazismens terror. I Norge er dette et krav SOS Rasisme har stilt i årevis, men også FN har kritisert regjeringa for å tillate nazistisk organisering.

Enhver nazist utgjør en trussel mot sine selverklærte fiender: jøder, innvandrere, homofile, funksjonshemmede, fagforeningsfolk og antirasister. Derfor må vi slå alarm når nazistene øker rekrutteringen til sine voldelige miljøer.

Vi må spørre oss: Når er nazistene store nok? Når de har drept 1 uskyldig gutt, 10, 100 eller 1000?

Da nazipartiet i Tyskland ble startet, var de en liten sekt bestående av en håndfull mennesker. Den allmenne politisk oppfatninga var å la dem i fred og latterliggjøre seg selv. Få år senere var Tyskland et nazistisk diktatur.

Etter 2. verdenskrig forpliktet Norge og de andre landene i FN seg til å forby nazistisk organisering. Dette er en forpliktelse Norge ikke har fulgt opp. Det er et paradoks at det i dagens Norge er større vilje til å forby muslimske skaut enn nazistenes kriminelle organisasjoner. SOS Rasisme har i lang tid krevd av norske myndigheter at de tar konsekvensene av internasjonale erklæringer de har skrevet under på, og forbyr nazismen. I 2005 gikk FN ut og krevde at Norge skjerper rettsvernet mot rasistiske ytringer, og innfører et forbud mot nazistisk organisering.

En effektiv håndhevelse av §135a vil gi nazismens fiender det de har rett på: et vern mot rasistiske overgrep. Slik paragrafen håndteres i dag er det en knyttneve i ansiktet på alle nazismens millioner av ofre.

Organiser deg

Nazismen kan ikke fjernes bare gjennom å håndheve et lovverk. Det er bare vanlige folks sitt engasjement som kan bekjempe rasismen fullt og helt. Derfor er det nå på høy tid at vi tar opp kampen mot det norske nazimiljøet. Ikke bare vi som er samla her i kveld, men alle som er imot nazistenes umenneskelige ideologi må stå sammen i denne kampen.

Vi i SOS Rasisme ønsker å bygge en sterk antirasistisk front, der alle som vil bli kvitt rasismen kan jobbe sammen. Derfor trenger vi flere medlemmer, både støttemedlemmer og aktive medlemmer. Hjelp oss å bekjempe rasismen – bli med i SOS Rasisme i dag.

Dagen i dag er en viktig markeringsdag, den markerer en historie som vi aldri må glemme. Det er en dag som er like viktig lokalt og nasjonalt i Norge som i Tyskland og i resten av Europa. Vi som står her har alle et ansvar for lære av historien, og sørge for at den ikke gjentar seg.

Vi kommer til å fortsette arbeidet – for likeverd, og mot alle former for rasisme. Og vi kommer til å tenne et bål hvert år, for å vise at vi aldri glemmer.

Vi glemmer ikke Benjamin – Aldri mer nazisme!

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490