Gå til meny

Norges mest kjente nazist, Tore W. Tvedt, og sekten Vigrid forsøker å stille liste til Stortingsvalget 2009. De har imidlertid et stort problem: Politikken deres er forbudt etter norsk lov!

Forby nazismen – forby Vigrid

Etter 2. verdenskrig forpliktet Norge og de andre landene i FN seg til å forby nazistisk organisering. Dette er en forpliktelse Norge ikke har fulgt godt nok opp, i praksis er rasistiske handlinger og ytringer forbudt mens det tillates å organisere seg for å spre det samme tankegodset. Dette er et paradoks, og SOS Rasisme har i lang tid krevd av norske myndigheter at de tar konsekvensene av internasjonale erklæringer de har skrevet under på. I 2005 gikk da også FN ut og krevde at Norge skjerper rettsvernet mot rasistiske ytringer, og innfører et forbud mot nazistisk organisering. Argumenter om at “de er så få” eller “vi må få holdningene fram i lyset for å bekjempe de” vitner om en skremmende historieløshet. Da nazipartiet i Tyskland ble startet, var de en liten sekt bestående av en håndfull mennesker. Den allmenne politisk oppfatninga var å la dem i fred og latterliggjøre seg selv. Få år senere var Tyskland et nazistisk diktatur.

SOS Rasisme mener på dette grunnlaget at Vigrid som organisasjon må forbys, og at valglisten deres må underkjennes av valgstyret.

Siste krampetrekning fra Vigrid?

Den nazistiske gruppa Vigrid har i årevis holdt på med sine kvasireligiøse seremonier, for å lokke lettpåvirkelig ungdom inn i den sektlignende organisasjonen. Gjennomstrømningen har imidlertid vært høyere enn i det tradisjonelle nazimiljøet, og gruppa har aldri klart å etablere seg som en stor trussel mot de demokratiske rettighetene til minoriteter og antirasister. De siste par årene har de også hatt store interne problemer, med ledende folk som har brutt ut, samtidig som aktiviteten har vært dalende. Etter at SOS Rasisme fikk stengt nettsidene deres høsten 2008 var det nesten helt stille fra Vigrid. Unntaket var Buskerud, hjemfylket til ledende Vigrid-medlem Thorgrim Bredesen.

Utnyttet motstand mot asylmottak

I november kunne NRK melde at flere husstander på Nesbyen i Buskerud hadde fått besøk av Bredesen. Det er planlagt et asylmottak på Nesbyen, noe som har skapt en del debatt lokalt. Dette visste nazistene å utnytte, og gikk fra dør til dør for å samle underskrifter mot innvandring. Det var i hovedsak pensjonister og godt voksne mennesker som fikk besøk av nazistene i fåreklær, én av de som skrev under var Gunnar Kristiansen. Til NRK forklarte han at han føler seg lurt til å støtte en ideologi han tar avstand fra. – Jeg satt i stua mi da det ringte på døra. Jeg åpna, og den unge, kjekke karen fortalte meg om et stortingsvedtak om at de måtte ha et visst antall stemmer for å danne et nytt parti. Partiet skulle være strengt mot innvandring. Han lurte på om jeg kunne skrive under på ei liste, bare for å ha navnet, forteller Kristiansen.

Flere av naboene NRK snakket med kunne fortelle det samme; Vigrid-representantene presenterte seg kun som motstandere av asylmottaket, uten å gjøre rede for hva Vigrid står for.

- Meld ifra til fylkesvalgstyret

SOS Rasisme tviler ikke på at Vigrid har brukt uredelige metoder for å samle inn underskrifter. Leder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, oppforderer alle som føler seg lurt til å melde ifra: – Hvis man skrev under på listene i november, og det ikke ble gjort klart at det var den nazistiske gruppa Vigrid som stod bak, så bør man melde ifra til valgstyret i Buskerud fylkeskommune.

Mange skjær i sjøen for Vigrid

Om det skulle vise seg at 500 personer faktisk ønsker Vigrid på tinget, så er veien dit lang for Tore Tvedt & Co. For det første må alle 500 ha stemmerett ved stortingsvalget, en formalitet som ikke er selvsagt. For det andre er Vigrids nazistiske budskap forbudt etter norsk og internasjonal lov. Skal Vigrid drive valgkamp må de tone ned Hitlerhyllesten betraktelig, og da konkurrerer de fort med «vanlige» innvandringsfiendtlige partier som Demokratene og FrP. Og selv om deler av Buskerud har vært baseområde for noen ledende nazister i mange år, er det neppe noen som tror at Vigrid klarer å samle nok stemmer til en stortingsplass. Styrke til å drive en omfattende valgkamp har de i alle fall ikke.

Ingen nazister i valgkampen!

SOS Rasismes parole om forbud mot nazistisk organisering har uansett fått ny aktualitet etter Vigrids siste krumspring. Selv om nazismen har tilnærmet 0% oppslutning i dagens Norge er det et svært viktig prinsipp at de som selv ønsker å avskaffe demokratiet og utrydde deler av befolkningen, ikke gis muligheten til å forsøple valgkampen. SOS Rasisme ber folk være på vakt mot lignende forsøk fra organiserte rasister og nazister. Gi oss tips på antinazi@sos-rasisme.no.

Her er kandidatene på Vigrid-lista 2009:

1. Thorgrim Bredesen – 1980 – Kongsberg
2. Tore Tvedt – 1943 – Asker
3. Inge Gjersøe – 1975 – Øvre Eiker
4. John Helge Kjemperud – 1990 – Lier
5. René Klostermann – 1988 – Oslo
6. Marianne Moen – 1985 – Elverum
7. Espen Aleksander Mihle – 1987 – Rælingen
8. Jeanette Eek – 1982 – Rælingen
9. Tommy Karlsen – 1988 – Lier

For flere kommentarer:
Ola Melbye Pettersen
Første nestleder/ Leder i SOS Rasismes Antinaziutvalg

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490