Gå til meny

Denne appellen ble holdt av leder i Lørenskog SOS Rasisme, Renate Lehne, under bålmarkeringen for Benjamin Hermansen 27. januar 2009.

Jeg vil ønske dere velkommen til bålmarkeringen for Benjamin Hermansen og Holocaust.

Holocaust betegner massemordet begått mot jøder og andre, nazistene ikke likte, under andre verdenskrig. Det regnes at omkring 11 millioner mennesker måtte bøte med livet som følger av dette. I dag, den 27. Januar, er det 64 år siden de overlevende jødene ble sluppet fri fra Auschwitz og det er derfor i dag markeres som Holocaustdagen over hele verden. Dette er en trist dag for mange. I Norge ble 767 jøder deportert til tyske utryddningsleire, kun 27 av disse overlevde. Dermed ble 200 norske familier helt borte. Bålet her skinner for alle som på en eller annen måte ble ofre for nazistenes Holocaust og bålet brenner for at dette aldri må skje igjen. Ingen må dø som føler av rasisme.

I 2001 viste det seg at rasistiske drap enda ikke var historie. En kald vinterdag i 2001 sto to kamerater og pratet sammen like i nærheten av hjemmene sine. To unge menn kommer ut av en bil og virker truende, så de to kameratene velger å gå sin vei. Men de to unge mennene stopper ikke, de følger etter. Den ene av de to kameratene kommer seg unna. Den andre kameraten blir tatt igjen. De unge mennene trekker opp en kniv og stikker han brutalt ned, han dør på stedet.

Dette var Benjamin Hermansen, en gutt på bare 15 år. Benjamin var mørk i huden og de to unge mennene var nazister. De drepte Benjamin på grunn av hans utseende. Nazistene hadde tid til å tenke seg om, de valgte å gjøre dette. De valgte å gjøre dette selv om de så at Benjamin bare var en gutt på 15 år, med hele livet sitt foran seg. De valgte å gjøre dette selv om de visste at Benjamin hadde mange venner som gledet seg til å møte han på skolen dagen etter. De valgte å gjøre dette selv om de visste at moren hans nå ble sittende igjen alene. For så sterk var deres morbide tro om at dem selv var bedre enn andre på grunn av utseende. Så sterk at en ung gutt måtte dø!

Drapet på Benjamin rystet en hel nasjon, og i Oslo alene gikk over 40 000 demonstranter i tog. Det var fakkelflammer og mennesker overalt som trosset kulden, på samme måte som vi gjør i dag, for å vise at de ikke tolererte rasistiske drap.

Både Holocaust og drapet på Benjamin er triste deler av norsk historie, men det er også deler vi må lære av. Vi må aldri ta lett på rasisme, men alltid diskutere dens grenser og alltid slå hardt ned på rasistiske handlinger. Vi må ikke være naive og tro at disse holdningene ikke fortsatt finnes. Nazisme og rasisme finnes fortsatt i dag, også i organisert form, noe som syntes ekstra godt i år når den nazistiske organisasjonen Vigrid skal stille til valg.

Det er på minnesmarkeringer som dette man kan vise nazistene og rasistene i Norge at vi er imot deres holdninger. Bålmarkeringer som dette blir arrangert over hele landet i dag, det viser at mange fortsatt bryr seg om Benjamin og ofrene for Holocaust, på samme måte som vi.

Jeg vil at vi nå tar ett minutt stillhet for Benjamin Hermansen, ofrene under Holocaust og alle som har måttet bøte med livet som følge av rasisme.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490