Gå til meny

Natt til lørdag 13. september ble Darioush Salemi og sønnen overfalt av en gjeng rasister på Mortensrud. Darioush endte opp stygt forslått og innlagt på sykehus. Nå vil han komme den økende voldsrasismen til livs. AntirasisteN har intervjuet Darioush.

Når AntirasisteN møter Darioush på oslokontoret til SOS Rasisme, er han fortsatt tydelig preget av det brutale overfallet. Han har sydd flere sting i ansiktet og kan ikke åpne munnen helt på grunn av smerter i kjeven, men redd for å snakke er han ikke. – Rasistene har angrepet feil utledning, jeg er ikke redd!

Fortell hva som skjedde den natta du ble slått ned.

- Jeg og sønnen min (20) var på vei hjem fra jobb på utestedet vi driver på Grünerløkka, og vi ville kjøpe ferske baguetter på den lokale Shell-stasjonen. To meter fra inngangen til stasjonen stod en annen bil parkert, og ved siden av stod to gutter. Plutselig viste guttene Hitlerhilsen mot oss! Vi prøvde å overse de, og gikk inn på stasjonen uten å gi de blikkontakt. På veien inn på stasjonen la sønnen min merke til at skiltene på bilen var maskert med teip, og vi skjønte at de var ute etter bråk. Når vi kom ut igjen banket en av gutta som satt inne i bilen på ruta og viste fingeren til oss. Jeg gikk da bort til bilen, ba de åpne ruta og spirte de hva som var problemet. Svaret jeg fikk var «jeg hater utlendinger og folk med mørk hudfarge». Jeg ble skikkelig sint og ba han komme ut av bilen og si unnskyld, og da kom den eldste av de ut av bilen. Samtidig gikk de to andre til angrep på sønnen min. Jeg prøvde å roe ned situasjonen, men i det jeg snudde ryggen mot den yngste gutten blir alt svart. Jeg våknet med blod fra munn og nese og kastet opp. Jeg husker jeg spurte sønnen min på persisk «hvorfor ligger jeg her?», og han måtte fortelle meg at jeg var blitt angrepet av en gjeng rasister. Så kastet jeg opp helt til ambulansen kom.

Er du sikker på at det var en rasistisk gjeng?

- Ja. De var på jakt etter noen som så utenlandske ut, og jeg og sønnen min ble fangsten. En 16-åring, en 22-åring og en på 29 år drar vanligvis ikke ut sammen i helgene. Han på 16 skulle bevise at han var tøff nok til å være med, de to andre var allerede med og han på 29 var lederen i gjengen. Vanlige ungdommer kjører heller ikke rundt med teip over bilskiltene og viser nazihilsen.

Hvordan går det med deg nå?

- Jeg kasta opp blod de første tre-fire dagene. Nå er jeg sykemeldt, og både fysisk og psykisk er det tøft. Jeg har vondt overalt, klarer ikke ligge med pute under nakken og får ikke sove om natta. Legen har gitt meg sterke tabletter, men de hjelper ikke. Jeg kan ikke kjøre bil heller, det har legen sagt.

Hvordan har politiet fulgt opp denne saken?

- Mandagen etter overfallet kom politiet til sykehuset. De fortalte meg at alle de tre gutta var arrestert, og at politiet hadde full kontroll. Jeg ble veldig glad og ga de alle detaljer jeg kunne huske. Politiet sa så til meg at jeg ikke skulle prate med media. Jeg skjønte ikke hvorfor, men jeg lovte å ikke gjøre det. Så, etter et par dager, hørte jeg at 16-åringen som slo meg og broren hans var blitt satt fri igjen etter én dag. Det er som å slippe løs en tikkende bombe i samfunnet! Da ble jeg så provosert at jeg måtte fortelle om saken min, og jeg takket ja til et intervju med NRK.

Hva slags reaksjoner har du fått fra folk etter det som skjedde?

- Jeg har fått masse hilsener på SMS, både fra venner og helt ukjente folk. De sier at de tenker på meg, og at de ikke aksepterer rasisme. Det får meg til å tro på at nordmenn er et våkent folk, og det gir meg optimisme.

Har du hatt tidligere opplevelser med rasisme?

- Etter 18 år i utelivsbransjen har jeg sikkert blitt kalt «jævla utlending» tusen ganger, men jeg føler ikke at det har vært virkelig rasisme. Fulle folk sier mye rart, og noen blir sure hvis jeg kaster de ut seint på kvelden, men mange kommer dagen etterpå og sier unnskyld. Det jeg opplevde på bensinstasjonen derimot, det var et reint rasistisk angrep.

Du er ikke den eneste som har opplevd rasistisk vold i det siste. Både Hvalstad-skuddene og drapet i Trondheim kan være rasistisk. Hva tenker du om det?

- Jeg mener det har blitt verre etter talen som Siv Jensen holdt der hun sa at det er for mange utlendinger i Norge. Det var som et klarsignal til rasistene: «Nå må vi bli kvitt de!»

Hva mener du må gjøres for å forhindre rasistisk vold i framtida?

- Myndighetene må sende klare signaler til de som begår rasistiske handlinger, reaksjonene mot slike handlinger må være strengere enn et slagsmål på byen. Men enda viktigere er det at nabolagene rundt omkring er våkne. Hvis de som er nabo med eller kjenner rasister tar avstand og «boikotter» de har det mye å si, det vil gjøre det vanskeligere å være rasist!

Terrorister som slipper fri

Darioush har mye på hjertet, og setter sine opplevelser som flyktning i perspektiv:
- Jeg er ikke redd for rasistene. Jeg bodde i Iran under krigen med Irak, og når jeg rømte fra Iran måtte jeg bo flere uker i en fjellhule på grensa til Tyrkia. Men i Norge har jeg rettigheter, og det disse rasistene har gjort kommer til å slå tilbake på de. Jeg kommer ikke til å gi meg før de har gjort opp for seg. Jeg kunne vært død eller lam, tenker de på det!? Rasister og nazister er en form for terrorister. De ønsker også å spre frykt og angripe uskyldige mennesker, men mens andre terrorister ettersøkes over hele verden slipper rasistene i vesten fri.

FAKTABOKS 1:

  • Navn: Darioush Seifaldin Salemi
  • Alder: 48 år
  • Bor: Mortensrud
  • Kom til Norge: 1986, som flyktning fra Iran
  • Jobb: Driver utested og restaurant på Grünerløkka i Oslo
  • Interesser: Menneskerettigheter og antirasisme. Har også vært aktiv bryter i mange år

FAKTABOKS 2:

  • Natt til 13. september kjørte en bil med fem personer fra Romerike i alderen 16-29 år til Mortensrud, tilsynelatende på jakt etter personer med innvandrerbakgrunn
  • Tre personer, deriblant et brødrepar på 16 og 29 år er pågrepet og siktet for overfallet. De er tidligere kjenninger av politiet
  • Personene hører til på Romerike, et område tradisjonelt belastet med voldelige nazistiske miljøer

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490