Gå til meny

Etter SOS Rasismes innlegg i Adresseavisen mot ytringsfrihet for nazister og mot nettsidene Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), blir vi angrepet av ”Undrine” i et innlegg med tittelen “Hva er rasisme?”.

”Undrine” spør om vi vil forby Human-Etisk Forbund siden SOS Rasisme er mot SIAN. SOS Rasisme har ikke vedtatt at vi vil forby SIAN. Det var Adresseavisen som skrev dette i en bildetekst knyttet til vårt innlegg. SOS Rasisme vil derimot at Norge – slik FN anbefaler – skal forby rasistisk organisering, slik som nazigruppene Vigrid og Norgespatriotene.

Kjernen i nazismen er forakt for enkelte folkegrupper, kombinert med en vilje til å utrydde disse folkegruppene. Nazismen er en terrorideologi som er uløselig knyttet til vold. Økt ytringsfrihet for nazister betyr mindre frihet for andre. Rasistenes rett til å ytre seg blir andres plikt til å la seg selv bli hetset og forfulgt.

SOS Rasisme er verken forkjempere eller motstandere av religionskritikk. Men SIAN driver ikke med religionskritikk. De forsøker å spre en myte om muslimer som en stor trussel mot Norge. De fremstiller det som om muslimene har en plan om å overta verden gjennom innvandring til vesten. De har en språkbruk som er til forveksling lik nazistenes vrangforestillinger om en jødisk verdenskonspirasjon.

SIAN kritiserer ikke islam eller deler av islam. De vil forby islam, forby moskeer og helst kaste muslimer ut av Norge. ”Undrine” sin sammenlikning av SIAN med Human-Etisk Forbund er fullstendig skivebom. Jeg undres på om ”Undrine” virkelig mener at ytringsfriheten er fundamental, slik hun hevder i slutten av sitt innlegg, eller om hun er enig med SIAN i at alle skal ha ytringsfrihet – bare ikke muslimer?

Under dekke av å være ytringsfrihetsfundamentalister er det etter hvert en del som tror at de har rett til å hetse og håne andre mennesker. De tror de har rett til å ture frem med en oppførsel som de fleste foreldre ville slått hardt ned på, hvis det skjedde i sandkassa i barnehagen. Hvor er ”Undrine” og SIAN i debatten om mobbing i skolen? Burde ikke mobbende lærere og elever i ytringsfrihetens navn få mobbe hvem de vil? Slik ”Undrine” forsvarer SIANs mobbing av muslimer?

Vi mener at ytringer som beviselig skader mange mennesker, ikke har noe i offentligheten å gjøre. Det er lett for folk som ikke selv blir rammet av hets, å forsvare den i ytringsfrihetens navn. SOS Rasisme er mer opptatt av de som faktisk rammes.

Kenneth Fuglemsmo, Fylkesleder Sør-Trøndelag SOS Rasisme kenneth.fuglemsmo@sos-rasisme.no

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490