Gå til meny

Nøktern og etterrettelig nyheter eller tabloidisert skandalemakeri?

NTB har sendt ut følgende:

«Publisert: 08.09.09 18:57, Oppdatert: 09.09.09 07:21 Granskingen kommer i kjølvannet av P4s avsløring av hvordan organisasjonen bruker millioner av statsstøtten de mottar på eiendomsinvesteringer.
- Arbeids- og inkluderingsdepartementet gir ikke penger til eiendomsutvikling, sier rådgiver Hadia Tajik (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til P4.
Styreleder i SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, forsvarer de store beløpene som er brukt på eiendom med at dette er kontorer og at organisasjonens mener det er viktig med en solid økonomi. Han hevder også at pengene til sjuende og sist går til antirasistisk arbeid. - Det koster å drive en organisasjon som SOS Rasisme, og da er det bra med en solid økonomi, sier Thorbjørnsen.
Han sier organisasjonen har nedprioritert holdningskampanjer med avisannonser og i stedet satset på å være ute i gatene. Resultatet av granskingen ventes til høsten.»

Dette er blitt offentliggjort i en del aviser og en del nettaviser. Denne NTB-meldingen er på vesentlige punkter feil:

1. Arbeids- og inkluderingsdepartementet kommer ikke til å sette i gang noen granskning av SOS Rasisme, departementet legger opp til en vanlig kontroll. Statssekretær Hadia Tajik tok sjøl kontakt med SOS Rasisme for å fortelle dette etter oppslag om gransking på P4. Hun har også bedt P4 om å rette dette. P4 har ikke gjort det.

2. SOS Rasisme har eksistert siden 1985, vi fyller med andre ord 25 år i 2010. I løpet av denne perioden har organisasjonen bygd opp en egenkapital, ved utløpet av 2007 var denne på 5.1 millioner, vi valgte da tidlig på året å realisere en gammel drøm om å eie våre egne lokaler. Vi valgte å opprette et aksjeselskap, Aktivisteiendom AS og la inn en aksjekapital på 2 millioner i dette. Om dette skal omtales som “store beløp” er opp til den enkelte å vurdere.

3. Aktivisteiendom AS kjøpte i første omgang en kontorseksjon i Oslo, dette skjedde i begynnelsen av 2007. Vi hadde frem til da leid lokaler, men vår leieperiode var over og vi forventa en sterk stigning i leiebeløpet. Våre økonomiske kalkyler viste at vi kunne eie en kontorseksjon i Oslo for mindre enn det ville koste oss å leie. I tillegg fikk vi bedre plass i den kjøpte kontorseksjonen. Vi har også kunnet innrede denne seksjonen slik at den passer til vårt formål.

4. Aktivisteiendom AS har kjøpt en seksjon i Trondheim i 2008, en seksjon i Bergen i 2009 og en seksjon i Trondheim i 2009.
Etter finanskrisa har prisene på kontorseksjoner gått kraftig ned i en periode, mens prisene på leie av kontorlokaler i større grad har holdt seg oppe. Vi mener derfor at dette er bra for SOS Rasisme og gir oss muligheter til å utvikle sterke antirasistiske sentra i både Bergen og Trondheim. Seksjonen i Trondheim har vært i aktiv bruk i over et år og vi ser betydelige ringvirkninger av denne allerede. Seksjonen i Bergen vil bli tatt i bruke senere i år, vi er sikre på at også den vil føre til enda mer antirasistisk arbeid lokalt i Bergen.

5. SOS Rasisme er på lik linje med alle andre organisasjoner nødt til å tenke økonomi, vi må ha plasser å drive vårt arbeid fra, akkurat som aviser må ha en plass å ha sin redaksjon. Noen aviser eier lokalene de driver i, andre har valgt å leie. Mange organisasjoner, som LO, Røde Kors, Antirasistisk Senter og IOGT eier sine egne lokaler mange steder i Norge.

6. Verken SOS Rasisme eller Aktivisteiendom AS driver “eiendomsutvikling”, alle seksjonene som er kjøpt vil bli brukt 100 % av SOS Rasisme.

7. Regnskapet for Aktivisteiendom AS for 2007 og 2008 kan en f.eks se her
At SOS Rasisme har et eiendomsselskap og at denne har kjøpt kontorseksjoner har aldri vært holdt skjult, det har blitt skrevet om dette i avisa vår Antirasisten, det er blitt lagt frem for vårt landsmøte og det er sjølsagt blitt registrert i Statens Kartverk, på lik linje med alle andre eiendomsoverdragelser her i landet. Å kalle dette en avsløring blir bare tomme ord uten innhold.

8. For mer informasjon om vårt regnskap i 2007 se f.eks her

9. SOS Rasisme får ikke økonomisk støtte gjennom Arbeids- og inkluderingsdepartementet(AID), men gjennom IMDi, denne støtten har vært på mellom 400.000 og 500.000 kr hvert år. IMDi skriver hvert år følgende i sitt tilsagnsbrev til oss:

“Det forutsettes at organisasjoner som mottar støtte over denne ordningen aktivt arbeider for å skaffe seg egenfinansiering og at de utvikler sitt økonomiske grunnlag, slik at de over tid blir mindre avhengig av nivået på statlig støtte.”

For oss er det vanskelig å forstå hvorfor AID skal være kritisk til det som deres eget direktorat har pålagt oss.

10. På P4 ble det satt frem påstander om at 7 styremedlemmer hadde fått utbetalt honorarer på 1.1 millioner kr i 2007, dette er ikke sant. I SOS Rasisme har det aldri vært utbetalt honorarer til folk som har tillitsverv. Det som er sant er at en del av de som er tillitsvalgte i organisasjonen også er ansatt i SOS Rasisme. De 1.1 millionene er derfor ikke honorar, men lønn for arbeid.

Som vi har vist har SOS Rasisme drevet vanlig norsk organisasjonsarbeid. Vi er stolte av den langsiktige utviklinga av vår organisasjon, dette gjør oss i stand til å drive et enda bedre arbeid mot rasisme og for likeverd.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490