Gå til meny
Publisert av AntirasisteN 12.11.2009
Bjørgulf Claussen

En ny forskningsrapport konkluderer med at ikke-vestlige innvandrere og østeuropeere ikke er mer trygda enn andre nordmenn. Tvert imot. – Dette er harde fakta og pålitelige opplysninger, sier leder for forskninga, Bjørgulf Claussen til Dagbladet.

(Fra AntirasisteN 3/2009.)


Ulike statistikker har gjennom flere år vist at innvandrere i Norge er mer uføretrygda enn andre. Dette har skapt en del myter som har prega den politiske debatten, og vært en veldig sentral del av diskusjonen rundt innvandring fra ikke-vestlige land.

Nå er det utarbeida en ny rapport som tyder på at det i realiteten ikke er noen forskjell, men snarere at innvandrere er sjeldnere på uføretrygd enn andre nordmenn. Denne rapporten er mer dybtgående enn tidligere rapporter, og tar nødvendige forbehold for å skape et mer helhetlig samfunnsbilde.

Ifølge forskerne ligger årsaken til at ikke-vestlige innvandrere og innvandrere fra Øst-Europa mottar mer uføretrygd i arbeidsforhold og lønnsforskjeller. Forskjellene ligger altså ikke i hudfarge eller nasjonal bakgrunn.

- Innvandrere har mye ufaglært arbeid både blant kvinner og menn. Det er jobber som er tunge og dårlig betalt, og de som har slike jobber pleier ikke å kunne jobbe til de blir 67 år, de får uførepensjon før de får alderspensjon, sier Claussen.

- Når man justerer for yrke, arbeidsforhold, inntekt og selvrapportering om helse og stress forsvinner forskjellen mellom innvandrere og nordmenn, heter det i rapporten.

- Dette er harde fakta

- Om vi bare ser på etnisitet og uførepensjon så finner vi at det er mer enn dobbelt så stor sjanse for uførepensjon blant innvandrerne fra utviklingsland og fra Øst-Europa. I vår undersøkelse hadde vi opplysninger om yrke og inntekt, og om vi tar hensyn til forskjellene mellom etniske nordmenn og innvandrere her, ser forskjellene i uførepensjon ut til å bli borte, sier Claussen til Dagbladet, og legger til:

- Dette er harde fakta og pålitelige opplysninger. Vi er de første som har kunnet vise at innvandrere faktisk ser ut til å få mindre uføretrygd enn etniske nordmenn.

Rapporten som er utarbeida av en forskningsgruppe ved Universitetet i Oslo gir resultater som viser at også mytene om arbeidssky innvandrere, som andre myter, sprekker som trollet i sola når de utsettes for forskning.

Diskriminering i arbeidslivet

Til tross for høyere kvalifikasjoner enn sine konkurrenter blir innvandrere forbigått i arbeidskøa på grunn av nasjonal bakgrunn og hudfarge.

En landsdekkende undersøkelse utført av Infact for bemanningsselskapet Proffice i 2006 viste skremmende holdninger blant norske arbeidsgivere og arbeidstakere. Undersøkelsen viste at fire av ti etnisk norske arbeidsgivere mener det er greit å diskriminere mennesker med innvandrerbakgrunn, og at mennesker derfor opplever å bli forbigått til tross for gode kvalifikasjoner.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490