Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 27.01.2010
Bål for Benjamin 2010 - Drammen

Drapet på Benjamin ble onsdag kveld markert over hele landet.

I Drammen (bildet) samlet lokallagene i byen og nabokommunene seg på Bragernes torg. Rundt 30 personer møtte fram for å markere dagen.

Send inn bilder fra din markering: tips@sos-rasisme.no

Se tekst og bilde fra andre markeringer:

Fredrikstad

Drammen


Vi glemmer aldri Benjamin

Det er i dag ni år siden et uskyldig liv gikk tapt i rasismens navn.

Benjamin Hermansen var en 15 år gammel gutt med norsk mor og ghanesisk far og ble drept på grunn av sin hudfarge. Tre medlemmer av den nynazistiske grupperingen BootBoys stod bak drapet.

Drapet på Benjamin Hermansen markerte en skille i norsk historie som det første rasistisk motiverte drapet. Det vakte sterke reaksjoner hos folket, reaksjoner som kom til uttrykk i massive antirasistiske demonstrasjoner og enorm engasjement i antirasistisk arbeid.

Den grufulle hendelsen viste folk hvor alvorlige konsekvenser nynazismen kan få og hvor viktig det er å stå sammen mot den. Det ble talt for forbud mot nazistisk organisering, et forslag SOS Rasisme har støttet hele veien, men som i 2010 ennå ikke er blitt gjennomført.

Benjamin glemmes ikke

Moren til Benjamin ønsket å knytte markeringen av drapet på sønnen til den internasjonale holocaustdagen – 27. januar. SOS Rasisme markerer dagen med «Bål for Benjamin». I 2003 ble Benjaminprisen opprettet, den gis til skoler som jobber mot rasisme på en eller flere arenaer.

Rasismen er ikke død

I 2010 er det viktigere enn noen gang å minnes Benjamin.

I en verden der tendenser til muslimhets snart når grensene den hetsen jøder skulle oppleve før krigen, i en verden der flere kriger utkjempes på bakgrunn av ideologi og der religionen har tatt etnisitetens plass, der papirløse innvandrere interneres bak høye murer i Italia, et land hvor borgervernaktivister minner sørgelig mye om fascistene. Vi vil vise verden at vi ikke har glemt Benjamin og at vi fortsetter å tale antirasismens sak.

Voldsrasismen nærmest borte fra Norge

Den voldelige rasismen har nærmest blitt utryddet i Norge gjennom folkelig engasjement. Men rasismen er ikke utryddet, den har bare skiftet klær. I vår tid har rasismen som ideologi ikke mange tilhengere lenger, likevel lever den i beste velgående i våre fordommer og i vår forskjellsbehandling av mennesker med annen bakgrunn enn oss.

Og mens noen mennesker fremdeles praktiserer hat og fiendskap åpent, skjuler andre deres forakt under fine ord og kaller seg for “kulturvoktere”, “demokratibekjempere” eller “tilhengere av yttringsfrihet”. Den gamle rasismen er erstattet av muslimhets, diskriminering av romfolket over hele Europa, samt stadig større bruk av retorikken “vi” og “dem” i det offentlige rom. Den nye rasismen kommer til uttrykk i vitser, stigmatisering av grupper, mobbing på skolen eller på arbeidsplassen.

Mobilisering mot rasisme

Den antirasistiske kampen begynner på grasrotnivå. Den begynner med deg og meg. Samtidig er det livsviktig å hindre fri organisering av nazister og spredning av hat der det er grobunn for vekst. Vi må alle være med.

Vi kan bekjempe rasisme ved å nærme oss hverandre. Ved å se menneskene og ikke gruppene. Ved å innse at vi er alle like mye verdt. Ved å kjempe for en fargeblind verden.

I år holdes det minnesmarkeringer over hele landet, fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Ta kontakt med oss for info om markeringer der du bor.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490