Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 10.02.2010
Volen Siderov i spissen for en delegasjon fra Ataka. Foto: Nedko

3. februar ble den bulgarske politikeren Volen Siderov arrestert for rasistiske kommentarer i Tyskland.

Siderov er leder for partiet «Ataka», som oppstod da flere høyreekstreme grupper gikk sammen for å samle styrken sin i ett parti et par måneder før det bulgarske parlamentsvalget i 2005. Gjennom å legge skylden på det meste av Bulgarias problemer på romfolket og tyrkerne som bor i landet, oppnådde partiet 9 % av stemmene og med det 21 av 240 seter i det bulgarske parlamentet. Siderov var før han engasjerte seg i politikken journalist, men har fra 1992 vært innom de fleste politiske partier av betydning i Bulgaria, ofte som medierådgiver. Han slo seg opp som programleder i TV med prateprogrammet «Ataka», som partiet hans også skulle oppkalles etter.

Men etter 2005 har Siderov vært herre i eget hus, og skandalene har mer eller mindre stått i kø uten at det har påvirket oppslutningen rundt partiet i nevneverdig grad. Siderov har vært på flere konferanser sammen med antisemitter og holocaustfornektere både før og etter at han stiftet Ataka.

Rasisme mot flypersonalet

Siderov ble arrestert da flyet han reiste med landet i Frankfurt forrige onsdag. Lufthansa annonserte på sine nettsider at en bulgarsk statsborger var pågrepet av politiet, synlig beruset. Siden han er parlamentsmedlem i hjemlandet forsøkte han først å komme seg unna ved å vise frem diplomatpasset sitt, til liten nytte.

Hele flypersonalet i tjeneste på Lufthansas flight fra Sofia til Frankfurt denne dagen la inn klage på Siderovs oppførsel. Da han ble bedt om å forlate kjøkkenområdet og å sette seg ned og feste setebeltet før landing, nektet Siderov dette. Da hindret han personalet i deres arbeid og fornærmet flere av dem på bakgrunn av deres etniske opprinnelse, forteller Lufthansa.

Piloten måtte varsle bakkemannskapene på flyplassen for at politiet skulle være klare til å ta Siderov ut av flyet uten at det skulle være til sjenanse for hans medpassasjerer. Det måtte hele ti politifolk til dette.

Løgn, sier Siderov

Siderov selv kommenterer oppslaget på Lufthansas sider som «løgn». Til den bulgarske avisen «Trud» uttalte han to dager etterpå at han kun hadde bedt om et glass vann siden han måtte ta medisiner. En flyvertinne på omkring femti oppfylte ikke dette ønsket til tross for tre bønner om dette, redegjorde han videre. Da måtte han selv gå til flykjøkkenet og fylle opp et glass vann slik at han kunne få i seg antibiotikaen han gikk på under flyturen.

Andre politikere i Bulgaria har vært forsiktige med å uttale seg i denne saken, til tross for de mange skandalene både rundt Siderov som person og rundt partiet og andre politikere der. Bulgarias statsminister Bojko Borisov uttrykte ovenfor avisen at han hadde tillit til at Siderov selv ville redegjøre for saken på tillitsvekkende vis. Borisov er avhengig av Atakas støtte i parlamentet for å fortsette som statsminister.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490