Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 23.02.2010
Norges lover © 2Tales, Flickr.com

Etterforskes for brudd på rasismeparagrafen

16. februar anmeldte SOS Rasisme Stanislav Prihodko for rasistiske uttalelser. Nå innleder Politiet i Kongsberg etterforskning av denne saken, parallelt med en anmeldelse om angrep med pepperspray.

SOS Rasisme i Buskerud gikk til anmeldelse for brudd på strl. 135a (“rasismeparagrafen”) etter at den lokale tatovøren Stanislav Prihodko uttalte til Laagendalsposten: «Svarte mennesker er med på å dempe utviklingen.»

En del av det nazistiske miljøet

SOS Rasisme hadde allerede i forkant av uttalelsene advart mot Prihodko og hans tattoostudio som de frykter er en rekrutteringsplass for det nazistiske miljøet i Kongsberg i oppslaget «- Nynazismen i ferd med å slå rot».

Dagen etter anmeldelsen måtte politiet i Kongsberg rykke ut på en ordensforstyrrelse ved Sidney Kebab. Her møtte de på Prihodko som nettopp hadde angrepet en av de ansatte med en ulovlig pepperspray. Peppersprayen ble beslaglagt, og den ansatte leverte en anmeldelse for forholdet.

Brudd på rasismeparagrafen?

Til Laagendalsposten forteller i dag Einar Sandven ved Kongsberg politistasjon at de to anmeldelsene vil bli etterforsket parallelt. De vil få klarlagt om Prihodko brøt rasismeparagrafen da han uttalte seg i det nevnte intervjuet i Laagendalsposten.

Leder i SOS Rasismes Antinaziutvalg, Ola Melbye Pettersen, er spent på utfallet av etterforskningen:

- Rasismeparagrafen har dessverre vært en sovende paragraf i altfor lang tid. Når politiet nå signaliserer at de tar rasistiske uttalelser på alvor er det svært gledelig, og vi håper at en domfellelse kan føre til at rasistisk hets ikke tillates i offentligheten.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490