Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 26.02.2010
Politiet arresterer en av nazistene Foto: Mladi antifašisti Zag

Fredag 19. februar skulle nazister i Kroatia arrangere konsert for seg og sine. Det gikk ikke etter planen.

Det var nazigrupperinga “Hrvatski nacionalisti” (‘Kroatiske nasjonalister’) som stod bak forsøket på å arrangere konserten, som gikk under navnet “Hrvatsko njemačko prijateljstvo/Deutsch kroatische Kameradschaft” (‘Kroatisk-tysk vennskap’). På forhånd ville en ikke oppgi hvor konserten skulle finne sted eller når. Alt man kunne lese av plakaten som annonserte konserten, var at inngangsprisen var på 70 kuna (valutaen i Kroatia) eller 10 euro, og at to av bandene som skulle spille, var det tyske nazibandet “Blue max” og minst ett kroatisk band.

Men antifascister fant likevel ut gjennom anonyme tips at konserten ville finne sted fredag 19. februar i byen Križevci, rundt seksti kilometer fra hovedstaden Zagreb, og at oppmøte ville være på jernbanestasjonen i byen. Aktivistene satte i gang med arbeidet straks og kontakta media for å kunngjøre hva de visste for å starte massemobilisering mot nazikonserten.

Nazikonsert på nedlagt brannstasjon

Politiet lot seg overraske da aktivistene tok kontakt med dem for å stoppe konserten. De visste ikke at det skulle være noen konsert, siden det ikke var søkt om tillatelse til noe slikt. Men media fant ut at stedet for konserten var en nedlagt brannstasjon i Bukovje i utkanten av byen. Der blei 34 nazister arrestert, deriblant medlemmer av det tyske nazibandet, arrestert, angivelig siden de ikke hadde søkt om tillatelse til å avholde konserten.

Dette viser likevel at uten folkelig engasjement er det umulig å stoppe nazistene fra å stelle i stand ulike typer arrangementer. Og at engasjementet går over grensene er også avgjørende, siden det er liten tvil om at nazistene samarbeider over grensene. Akkurat nazistenes samarbeid over grensene er interessant, het det søndag 21. februar i den kroatiske utgava av Deutsche Welle. Som de skriver: “[Konserten] er et klassisk eksempel på ideologien ‘Nazister i alle land – forén dere’”.

Blue Max og NPD

Bandet Blue Max er oppkalt etter en tysk orden fra nazitida. CDene deres har blitt aktivt spredt i tyske skolegårder av medlemmer av det tyske nazipartiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) – Tysklands nasjonaldemokratiske parti) under slagordet “Seksti minutter musikk mot seksti år med vranglære”. For nazistene er musikk et velbrukt middel for å tiltrekke seg nye ungdommer.

Vi kan altså se at det er en klar sammenheng mellom NPD, som forsøker bli et stuereint parti i Tyskland, og åpne nazigrupperinger, som bandet Blue Max. Tyske antifascister kjemper for forbud mot dette partiet, som fikk 1,9 % av stemmene i valget til forbundsdag høsten 2009 og sitter med representanter på flere regionale og lokale nivåer, særlig i de østlige forbundsstatene i Tyskland.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490