Gå til meny
Publisert av AntirasisteN 01.03.2010
Noorollah Babai i Afghansk SOS Rasisme

Undersøkelse viser at afghanere i Norge lar seg godt integrere.

En ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 63 prosent av deltakerne som i 2007 avsluttet introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere, gikk over i arbeid eller utdanning. Blant afghanere gikk hele 81 prosent ut i arbeid eller utdanning etter introduksjonsprogrammet.

- Dette er godt kjent for oss i Afghansk SOS Rasisme, vi ser at de aller fleste afghanere som har kommet hit og søker asyl jobber så lenge de får arbeidstillatelse, sier Noorollah Babai i Afghansk SOS Rasisme til AntirasisteN.

- En stor andel afghanske asylsøkere i Norge er også allerede før introduksjonsprogrammet godt selvlærte i norsk. Problemet for afghanere i Norge har lenge vært en svært dårlig asylbehandling, lange saksbehandlingstider og innstramninger i muligheten til å få arbeidstillatelser. fortsetter Noorollah Babai.

Dårlige odds

I integreringsdebatten har man sett lite til afghanere som bor i Norge, det har ikke vært et tema i et eneste debattprogram, årsaken til dette er trolig at integreringen av denne gruppen har gått svært bra til tross for ganske dårlige odds. Den store majoriteten av afghanere som kommer til Norge er unge gutter, de fleste har manglende skolegang fra Afghanistan da de alle tilhører ”krigsgenerasjonen” som er født og oppvokst i løpet av de siste 30 årene, da landet nesten uten avbrudd har vært preget av krig. Allikevel er afghanerne en suksesshistorie i Norge og i store deler av Europa for øvrig.

- Det afghanske samfunnet i Norge tar vare på hverandre og bygger opp under gode norskkunnskaper og ikke minst arbeid. Hvis noen faller utenfor vil det alltid være noen som forsøker å dra dem inn igjen. Men dette kunne ha vært en enda bedre statistikk enn hva den er, historien kunne ha vært langt bedre om afghanske asylsøkere hadde fått en rettferdig asylbehandling, i stedet blir det skreddersydd tiltak mot dem, sier Hanne Høglind i Flyktningutvalget i SOS Rasisme.

– Det er svært alvorlig, og selv om det ikke nylig er gjort noen undersøkelse på det er det grunn til å tro at posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er høyt representert blant afghanske asylsøkere med de konsekvensene som det har, dette må norske myndigheter ta sin del av ansvaret for, det er ikke til å komme bort fra at det er en svært spent situasjon i Afghanistan og at det er svært alvorlig at afghanere deporteres tilbake til en slik krig, avslutter Hanne Høglind.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490