Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 04.03.2010
Geert Wilders Foto: ANS-online

Geert Wilders parti Partij voor de Vrijheid (Partiet for frihet, PVV) tar mål av seg å bli størst i valget på ny nasjonalforsamling i juni.

3. mars vant partiet kontroll over kommunestyret i byen Almere og ble nest største parti i Haag. På meningsmålingene tre måneder før valget ligger partiet an til å øke antallet representanter i Tweede Kamer (underhuset i Nederlands nasjonalforsamling, Staten-Generaal) fra de ni de fikk ved valget i 2006 til mellom 24 og 27. Til sammen er det 150 folkevalgte i Tweede Kamer.

Partiet Wilders er leder for, er særlig kritisk til islam og alt de mener kan være islam. Wilders har blant annet sammenlikna koranen med Hitlers Mein Kampf, støtter deportasjon av muslimske innvandrere og har gjort forbud mot hijab – subsidiært at man kan bære plagget mot en årlig avgift på € 1000 – til partiets hovedsak.

Geert Wilders

I 2009 ble Wilders sjøl nekta innreise i Storbritannia, og filmen hans, Fitna, som ble lagt ut på nettstedet Liveleak i 2008, sørga for at nederlandske myndigheter måtte lage evakueringsplaner for nederlandske ambassader dersom filmen skulle utløse opptøyer. Ban Ki-Moon, FNs generalsekretær, fordømte på vegne av hele organisasjonen filmen på det sterkeste. Flere nederlandske firmaer med økonomiske interesser i utlandet varsla også søksmål mot Wilders dersom det ble klart at de kom til å tape penger som følge av filmen.

Wilders har også uttalt at ikke bare kan koranen sammenliknes med Mein Kampf, men religionen islam kan også sammenliknes med fascisme. Alt dette har gjort Wilders svært omstridt, ikke bare blant muslimer, men også blant politiske motstandere. Den nederlandske rapperen Appa, som sjøl har marokkanske røtter, uttalte en gang at «[d]ersom noen hadde satt en kule i hodet hans, ville jeg ikke brydd meg» på spørsmål om hva han mener om Wilders.

En annen rapper, Mo$heb, ble i desember 2009 dømt til åtti timer samfunnstjeneste og to måneders betinga fengsel for å ha publisert låta «Wie iz de folgende?» («Hvem er nestemann?») hvor han ifølge domstolen skal ha kommet med trusler mot Wilders. Tittelen spiller på drapet av den rasistiske politikeren Pim Fortuyn og den rasistiske filmskaperen Theo van Gogh i 2004.

Nederland – en sterk antirasistisk organisasjon trengs

Historien både om Pim Fortuyn, Theo van Gogh og nå om Geert Wilders viser at Nederland trenger en sterk antirasistisk organisasjon som ønsker å bekjempe rasismen med fredelige midler. Vi kan ikke forsvare hverken drapene på Fortuyn eller van Gogh, og heller ikke det faktum at Geert Wilders i dag må leve med 24 timers beskyttelse betalt av staten på grunn av truslene mot ham. Skal partiets rasistiske aktivitet effektivt stoppes, må folk mobiliseres til kamp mot partiet og Wilders’ hatpropaganda.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490