Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 05.03.2010
Noen der ute som ikke følger stimen? - Foto: Mila Zinkova + SOS Rasisme CC/by-sa/3.0

I dag har flere aviser lagt ut en pressemelding om SOS Rasisme på sine nettsider.

Vi reagerer skarpt på at NTB sender ut pressemeldinger med påstander om SOS Rasisme uten at vi er gitt tilsvarsrett. Vi kan ikke noen plass i PFUs regelverk finne at NTB er heva over disse reglene.

Sjøl om NTB henviser til Klassekampen så har NTB akkurat den samme plikten til på sjølstendig vis å undersøke en påstand. Akkurat den samme plikten har alle aviser som bringer et sånt oppslag videre. Norsk presse mener at den er differensiert og at pressestøtten er med på å holde oppe mangfoldet, og at dette er viktig i vårt samfunn. Hvis det er slik så må media ikke løpe i flokk.

Sjøl om NTB-meldingen er kort så er det en rekke feil i denne:

Hvorfor har LNU trukket tilbake Frifond for 2009 til SOS Rasisme?

I NTB-meldingen blir det pekt på at dette bare har med våre medlemstall å gjøre, dette er ikke korrekt. LNU legger like mye vekt på sin påstand om at vi ikke har utbetalt Frifondmidler til våre lokallag i 2008. Begge deler har vi grundig tilbakevist her:
http://www.sos-rasisme.no/prosessen

Det er også sånn at SOS Rasisme har sagt at vi kommer til å gå til rettsak mot LNU på grunn av dette. Vår reaksjon på dette er en nødvendig del av denne saken.

I NTB-meldingen så står det: “Fordelingstvalget mistenker at SOS Rasisme opererer med en rekke falske familiemedlemskap”

Hvis NTB hadde kontaktet oss så ville vi ha sagt følgende:

- Fordelingsutvalget har kontrollert vårt medlemsregister en rekke ganger, de er godt kjent våre verveskjemaer. Vi har ikke fått kritikk for våre verveskjemaer, vi ble for en del år siden bedt av Fordelingsutvalget om å føre opp familiemedlemmer på neste års kontingentkrav.
- Vi har lojalt fulgt opp dette kravet. Det er i denne saken ikke snakk om falske familiemedlemskap, det er snakk om hva definisjonen av en familie er. Fordelingsutvalget har i 2010 kommet med en mye snevrere definisjon av familie enn det de har gjort tidligere.
- Vi aksepterer at Fordelingsutvalget har rett til å komme med regler som tydeliggjør hvordan ting skal være, men vi er uenig med fordelingsutvalget i at sånne regelendringer skal skje med tilbakevirkende kraft. Høyesterett har i sin sak om rederibeskatningen nettopp slått fast at grunnlovens bestemmelse om at lover ikke skal ha tilbakevirkende kraft faktisk fremdeles har en viss verdi, sjøl om det er staten som ønsker å la nye regler ha tilbakevirkende kraft.

Også vi som er aktive i SOS Rasisme har en drøm:

Om at det ute blant alle journalister skal finnes en journalist som er modig nok til å ringe fordelingsutvalget og stille disse spørsmålene til dem:

  • Har dere sett de verveskjemaene som SOS Rasisme bruker?
    • Har dere godkjent disse?
  • Har dere bedt SOS Rasisme om å føre alle familiemedlemmer opp på neste års kontingentkrav?
    • Har SOS Rasisme gjort dette?
  • Har dere før 2010 fortalt alle organisasjonene skriftlig hvilken definisjon på familie dere nå mener er den korrekte? Kan vi få se dette notatet? Har dere lagt det ut på fordelingsutvalgets nettside?
  • Har dere mange ganger kontrollert SOS Rasisme?

Finnes det en journalist som er så modig at han eller henne tør å stille disse spørsmålene?

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490