Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 17.03.2010
Utklipp av e-post fra Elisabeth Sjølie.

Nazister står bak beskyldninger mot SOS Rasisme.

De siste ukene har enkelte medier igjen gitt massiv omtale av SOS Rasismes drift og økonomistyring. SOS Rasisme har nå samlet dokumentasjon som viser at profilerte personer i rasistiske og nazistiske miljøer er opphav til mange av de udokumenterte beskyldningene.

SOS Rasisme er en av Norges mest synlige politiske ungdomsorganisasjoner, både i lokalmiljøene og i antall medieoppslag om aktuelle saker. Dette har gitt oss mye positiv oppmerksomhet fra folk som er mot rasisme.

Antirasisme skaper angrep

Samtidig har vårt synlige og skarpe standpunkt mot alle former for rasisme provosert kraftig i enkelte miljøer. Det nazistiske miljøet i Norge har for lengst utpekt SOS Rasisme som sin hovedfiende. Dette skyldes blant annet, etter nazistenes eget utsagn, vårt engasjement i saker som:

  • Minnemarkeringer for Benjamin Hermansen
  • Årlige markeringer av Krystallnatta – starten på Holocaust
  • Kritikken mot politiets dødelige overgrep mot Eugene Obiora
  • Kampen for en mer human asylpolitikk
  • Støtten til Ali Farah og Kohinoor etter ambulanseskandalen i Sofienbergparken
  • Kampen mot den voksende muslimhetsen

Vi mottar derfor jevnlig ulike former for trusler og rasistisk hets fra dette miljøet. Vi anmelder rutinemessig grove trusler og offentlig fremsatt rasisme, men har ellers lært oss å overse mange av disse oppgulpene.

Henvendelser vi til nå har valgt å overse er trusler av typen:
“Landssvikere! Hvis dere ikke slutter å forpeste den norske rasen skal jeg gå til media og politi og avsløre hva dere EGENTLIG driver med. "

Vi har tatt slike trusler med stor ro, og de få gangene vi faktisk har blitt politianmeldt har saken blitt henlagt. Vi har også vært relativt trygge på at seriøse journalister, politikere og ansatte i offentlig forvalting holder seg langt unna slike nazistiske konspirasjonsteorier.

Det siste halvåret har vist at vi tok feil. En tilnærmet kampanjejournalistikk fra P4 og avisa Klassekampen, etterfulgt av en Kafka-lignende prosess fra Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU), viser at det marginale nazimiljøets løgner om SOS Rasisme har fått slå rot hos seriøse samfunnsaktører. Hvordan kunne dette skje?

Nazi-truslene som ble til en kampanje

Vi har nå gått gjennom arkivene våre, og funnet flere oppsiktsvekkende koblinger mellom kjente nazister og rasister og de angrepene SOS Rasisme nå opplever fra flere hold. Vi forventer at dette «bare» dreier seg om ekstrem mangel på kildekritikk, men det blir ikke mindre skremmende av den grunn.

1. Nazisten Sundvor kontakter media

Aage Johan Sundvor er en kjent skikkelse fra nazimiljøet i Oslo. Han var ledende i oppstarten av den rene nazistiske gruppa «Nasjonaldemokratene», som etter interne konflikter løste seg opp i 2007. Sundvor stilte samme år på valglistene til partiet Demokratene. Han har også tilknytning til Landspartiet.

17. august 2009 mottok SOS Rasisme sentralt denne e-posten fra Sundvor:

Hei,

Jeg ser deres leder Kjell Gunnar Larsen tar ut en million kroner i lønn fra organisasjonen noe som tilsvarer 20% av inntektene dere har fra støttemedlemmer.

Dette er en meget merkelig måte å bedrive en såkalt frivilighetsorganisasjon på og jeg har nå sendt en bekymmrings melding til Barne- og Likestillingsdepartementet samt diverse aviser.

Har dere eller Kjell Gunnar selv noen kommentar til disse påstandene som fremmes via en blog på nettet samt deres eget regnskap?

Med vennlig hilsen
Aage Johan S. Sundvor

Sundvor hadde allerede i lengre tid forsøkt å få SOS Rasisme til å fjerne hans navn fra en artikkel om «Nasjonaldemokratene» på nettsiden.

5. november, samme dag som det senere nevnte oppslaget i Klassekampen, sendte han en ny e-post:

Hei,

Jeg kontaktet dere og ba dere vennlig om å fjerne deres falske anklager mot meg, men dere kan vist ikke korrigere og akseptere at dere fra tid til annen kan ta feil.

Jeg kommer til å fortsette å informere aviser og andre om deres feil og mangler i medlemsregistrene deres og jeg har fått en del ny informasjon angående organisasjonen deres og deres arbeid som vil gjøre dagens nyhetsoppslag til skamme.

Dere kan som sagt avslutte denne krangelen ved å enkelt akseptere at dere feilaktig har stemplet meg som rasist/nazist og fjerne mitt navn og artiklene som omhandler meg.

NB: Det er vist ikke bare medlemsjuks, alkohol og annet deres organisasjon preges av og avsløringene vil fortsette å komme om dere ikke aksepterer at dere har gjort en feil.

Mvh
Aage Johan S. Sundvor

2. Konspirasjonsteoretikeren Einar Hammer

Sundvor baserte e-posten fra 17. august på et innlegg i den private bloggen til en Einar Hammer, på Wikipedia omtalt som forfatter bosatt vekselsvis i Asia og Oslo. Hammer har i sin blogg en hang til konspirasjonsteorier, og har flere ganger tatt til orde mot innvandrere i Norge. Blant annet har han krevd at SOS Rasisme skal slutte å støtte Ali Farah, og offentlig gi ambulansesjåførene «oppreisning». I en Facebook-melding skrev han 26. august:

Nå prøver vi å få dere til å ta fornuft og gjøre det, vi er sterke så vi kommer nå til å vinne og tvinge dere til en offentlig beklagelse, med de belastningene dette ville medføre.

På Facebook et par uker senere satt Einar Hammer fram følgende trusler mot Kjell Gunnar Larsen, hovedkasserer i SOS Rasisme:

Du har kalt meg nazi, Herr Larsen.
Da har du satt standarden, mitt råd til dem Larsen:
Du og dine fratrer alle verv SOS-rasisme, og beholder æren.
- Hvis ikke vil dere innen kort måtte fratre, men da i vanære.
Det er din beslutning.

Mvh
Hammer.

At Hammer siden har opprettholdt sin personlige agenda fikk vi bekreftet da Kjell Gunnar Larsen 3. mars 2010 mottok følgende melding på Facebook:

Hovmod står for fall – Kjell Gunnar Larsen – de valgte vanæren.
Hele livsverket ditt har falt som et korthus og de ender nå opp i fengsel, Herr Larsen :D
So long – sucker!

Mvh
Einar Hammer

3. Elisabeth Sjølie med trusler

23. august 2009 mottok flere av SOS Rasismes landsstyremedlemmer trusler mot organisasjonen fra en profilert muslimhater ved navn Elisabeth Sjølie via Facebook. Sjølie deltar aktivt i flere rasistiske og muslimfiendtlige grupper på Facebook, og hadde i flere måneder sendt trakasserende henvendelser til SOS Rasisme. I samtalen med et av landsstyremedlemmene fremsatte Sjølie følgende beskjed:

Har prøvd meg på en dialog med dere i månedsvis, men har nå gitt opp. Da går jeg littegrann vidrere, siden dere ikke grep sjansen, men valgte å overse alle kritiere så kommer konsekvensene i etterkant. De blir ikke bare borte. Dette er deres siste sjanse til en slags dialog, som Judas Gahr Støre ville ha kallt det. Siste sjanse etter at jeg har prøvd i månedvis. Etter to døgn nå så braker helvete løs. Hva du velger, kontakt med meg eller ikke, driter jeg i, det spiller ingen rolle, men en avklaring av hva dere egentlig holder på med ville jeg jobbet med hvis jeg var deg. Det får dere bruk for.

4. Rasistene på Hegnar Online

Debattforumet til Hegnar Online har i lengre tid vært plaget med nazister og rasister som oversvømmer forumet med hets. Flere av påstandene mot SOS Rasisme kan spores tilbake til dette forumet, spesielt løgnene om kjøp av organisasjonens kontorlokaler og at Kjell Gunnar Larsen skal ha tatt ut millionbeløp i personlig utbytte. Fra 25. august var det høy aktivitet på en tråd kalt:
«Kjell Gunnar Larsen i SOS-rasisme er en svindler!!»:

Innlegg av: Gjest (25.08.09 20:29 ), lest 660 ganger:
Han stjeler penger som skulle gå til antirasistisk arbeid og spekulerer i eiendom.

Aktivist eiendom
890 653 332
/ eies av SOS Rasisme eier følgende:
402/208 seks 2 og 4 i Trondheim . Kjøpt for 1 mill ingen gjeld
166/523/4 i Bergen. kjøpt for 2,1 mill ingen gjeld
1209/286/6 og 12 i Oslo, kjøpt for 5,9 mill, ingen gjeld
40/81/1 i Hagesund. kjøpt for 2 mill, ingen gjeld

Kjell Gunnar som diktator….

http://www.1881.no/Regnskap/Aktivisteiendom+AS_890653332/?query=Aktivisteiendom+AS&qt=8

Innlegg av: Gjest (25.08.09 20:49 ), lest 409 ganger:
Du her ikke fullfør utdannelsen din Kjell Gunnar Larsen, du er en taper. Som kommunistrotter flest, og finner din lille honningkrukke som du vokter som en cobra.
Du har bevilget deg selv 1.14 mill i lønn….av våre skattepenger.

Innlegg av: Gjest (02.09.09 13:51 ), lest 200 ganger:
RE^1: Kjell Gunnar Larsen i SOS-rasisme er en svindler!!
har medldt han til fordelignsutvalgest kontrollavdelign tipper de spiser han opp

5. P4 koker suppe

7. september, to uker etter at internett-rasistene først satte fram sine trusler, publiserte P4 et oppslag med overskrift «SOS Rasisme med millionoverskudd». Her kunne de «avsløre» at SOS Rasisme hadde kjøpt kontorseksjoner. Eller som radiokanalen valgte å formulere det «investerer stort i eiendom». At en landsdekkende organisasjon gikk til innkjøp av egne lokaler i stedet for å leie ble plutselig fremstilt som suspekt. Retorikken og påstanden var påfallende lik den internett-rasistene selv bruker. Som vi har vist truet også disse med å «tipse» media om denne saken, få dager før P4-oppslaget.

6. Forvaltningen biter på

8. september, dagen etter «avsløringene» om kontorkjøp, intervjuet P4 Hadia Tajik, rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. På bakgrunn av P4s oppslag dagen før varslet Tajik nå at departementet ville «gå gjennom SOS rasismes pengebruk». I en telefon til leder Trond Thorbjørnsen poengterte Tajik at hun ikke mente å forhåndsdømme SOS Rasisme, men det kom ikke fram i mediene. I mellomtiden jublet nazistene på internett.

20. august hadde Landsrådet for Norges barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) vært på kontrollbesøk hos SOS Rasisme i forhold til Frifondstøtten for 2008. Dette kontrollbesøket forløp uten problemer, men etter oppslagene fra P4 den 7. september mottok SOS Rasisme den 25. september et langt brev med utallige spørsmål. Hele denne prosessen er dokumentert her: http:www.sos-rasisme.no/prosessen

Den tidligere omtalte Elisabeth Sjølie hadde i en av sine mange henvendelser også truet med å kontakte Riksrevisjonen. Også denne trusselen tok vi med stor ro.

I november ble vi imidlertid gjort oppmerksomme på at Riksrevisjonen hadde bedt flere instanser om en utvidet kontroll av oss, dette etter at de skal ha mottatt beskyldninger av samme type som blir florerer på nazisidene.

Vi ba derfor riksrevisjonen om å få lese beskyldningene mot oss, men det fikk vi ikke.

7. Klassekampen med nye løgner

At P4 videreførte internett-rasistenes konspirasjonsteorier førte til et visst negativt søkelys på SOS Rasisme, men ettersom vi var trygge på at kjøp av kontorlokaler ikke er ulovlig tok vi dette med relativt stor ro. Overraskelsen ble derimot noe større da vi 5. november kunne lese følgende i avisen Klassekampen: «MEDLEMSROT I SOS RASISME».

I artikkelen settes det frem flere grovt uriktige påstander om SOS Rasismes praksis for medlemsverving. Kilden var Mari-Anne Hågvar, medlem i SOS Rasisme fra 2007. I artikkelen hevdet Hågvar at hun aldri hadde meldt seg inn i SOS Rasisme, på tross av at hun selv skrev navn, adresse, postnummer og fødselsår på vårt verveskjema under overskriften: «Ja, jeg vil bli medlem i SOS Rasisme».

Kort tid etterpå ble vi oppmerksomme på at Hågvar er gift og samboer med daglig leder i Klassekampen, Kenneth Bjørkhaug.

Klassekampens artikkel bar preg av slett journalistisk håndverk. Det virket som om Klassekampen hadde bestemt seg for en sensasjonell og kompromitterende vinkling mot SOS Rasisme. Artikkelen ble også klaget inn for Pressens Faglige Utvalg for 15 brudd på Vær Varsom Plakaten, og denne saken er nå til behandling.

SOS Rasisme har i en lengre periode opplevd negativ omtale i nettopp Klassekampen. Dette har skjedd i samme periode som SOS Rasisme har kritisert avisa offentlig, etter at organiserte nazister fra blant annet «Norgespatriotene» har blitt portrettintervjuet.

8. TV2 og andre medier siterer Klassekampen

Oppslaget i Klassekampen tilfredsstilte tabloidmedienes behov for konfronterende og salgbare overskrifter. NTB produserte først en kortversjon av Klassekampens artikkel, uten å gi SOS Rasisme tilsvarsrett. Denne ble plukket opp av en del medier, deriblant TV2. Plutselig var en regelrett løgn fra en kilde med nære bånd til Klassekampen etablert som en «sannhet». SOS Rasisme valgte derfor å klage inn også TV2 til PFU. I motsetning til Klassekampen viste TV2 evne til selvkritikk. Etter en ny redaksjonell vurdering av oppslaget kontaktet TV2 SOS Rasisme med ønske om en minnelig løsning. Dette resulterte i at PFU-klagen ble trukket tilbake, og følgende pressemelding ble sendt ut fra TV2

TV 2 Nyhetskanalen beklager innslag
17.02.2010

TV2 Nyhetskanalen sendte 5. november i 2009 et innslag under overskriften ”Medlemsrot i SOS Rasisme”.
Innslaget var basert på et nyhetstelegram fra NTB, igjen basert på et oppslag i avisen Klassekampen.
TV2 Nyhetskanalen beklager med dette at vi ikke i tilstrekkelig grad ettergikk anklager fremsatt i saken og tilbød samtidig tilsvar fra den anklagede part.

Vi kan således ha bidratt til å etablere en oppfatning om at SOS Rasisme manipulerer sine medlemstall.

9. Nazister i kontakt med Klassekampen?

I begynnelsen av desember fikk vi tips om en ubehagelig kobling. En ledende person i den rasistiske gruppa Landspartiet (tidligere Nordisk Forsvar) oppfordret på Facebook andre nazister og rasister til å sende inn «avsløringer» om SOS Rasisme. I en annen tråd hevdet han at miljøet hans har flere kontakter i media, og en av journalistene han anbefalte å kontakte var Klassekampens Sian O’Hara. Om det virkelig har vært kontakt mellom O’Hara og disse miljøene er ikke bekreftet pr dags dato.

10. Hvor ble det av sannheten?

En historie har alltid flere sider. God journalistikk bør som et minimum sikre at de som utsettes for sterke beskyldninger gis lik mulighet for tilsvar. Skal presseetiske prinsipper virkelig gjelde bør selvsagt også anonyme eller andre «tips» fra nazister og rasister behandles med en stor grad av skepsis i utgangspunktet. I denne saken har vi tvert imot opplevd at ondsinnede løgner fra ekstreme miljøer har blitt etablert som den vedtatte sannheten i flere redaksjoner. Hvis noen av disse redaksjonene har et ønske å nærme seg sannheten om SOS Rasisme økonomi og medlemspraksis er vi tilgjengelige, slik vi har vært helt siden de første oppslagene til P4 i september.

Vi er ikke bekymret for rutinemessige kontroller fra våre støtteordninger. Dette er en naturlig del av enhver medlemsorganisasjons hverdag. Vi reagerer derimot kraftig på den mistenkeliggjøringen og forhåndsdømmingen som begynner å ligne en kampanje, med utgangspunkt i miljøer som har en personlig og politisk agenda mot SOS Rasisme.

Dette er grunnen til at vi går til rettssak mot LNU, og ber PFU vurdere enkelte mediers håndtering av saken. En løgn blir ikke mer mer sann av at den gjentas flere ganger, men noen synes tydeligvis det er lettere å gjenta en løgn enn å ta seg bryet med å undersøke selv.

Vi har skrevet et brev til media i den sammenheng.

11. Flere eksempler

Vi har utallige eksempler på trusler og hets fra nazister. Her er noen:

facebook
Skarin sendte deg en melding.

Skarin Tyrsson1. april 2010 kl. 04:58
Emne: Kjell Gunnar Larsen

Hei,

Jeg ser du er venner med Kjell Gunnar Larsen? Har du noen gang vært på fest der han har vært til stede.

Det er flere jenter nå som har stått frem og som forteller at han driver seksuell trakassering.

Har du opplevd dette.

MVH
Skarin

-——- Original Message -——-
Subject: Beskyldninger om utuktig omgang med mindreårige
Date: Thu, 11 Feb 2010 01:49:03 +0100
From: SOS Ekstremisme <sos-ekstremisme@hotmail.com>
To: <au@sos-rasisme.no>

Hei,

Vi har fått tips om at flere personer i deres organisasjons ledelse ved flere annledninger har hatt utuktig omgang med mindreårige jenter. Det er også forekommet beskyldninger om salg av alkohol til mindreårige ved fester i regi SOS-Rasisme.

Vi ønsker å få en kommentar fra deres side før vi går ut med historiene og navn på personer tilknyttet deres organisasjon.

Med vennlig hilsen
SOS Nazisme

Tjen Folket skal tas

PostDateIcon lørdag 15. mai 2010 15:09 | PostAuthorIcon Author: Torstein |

Norske nasjonalister har i mange år gjort folk oppmerksom på de tvilsomme forholdene i den antihvite hat-organisasjonen SOS Rasisme: Medlemmenes voldsutøvelse, hets mot enkeltpersoner, lovbrudd, svindel, økonomisk kriminalitet, politisk ekstremisme, og så videre. Myndighetene og journalistene har, men noen få unntak, valgt å se bort i fra disse opplysningene, og la SOS Rasisme få holde på med sin kriminelle virksomhet.

Dette har den siste tiden forandret seg. Etter at SOS Rasisme har utvidet begrepet rasisme og hengt ut blant annet politiet og AP-politikere, har de nå fått Dagbladets journalister etter seg. Vi anbefaler folk å titte på den senere tids artikler i Dagbladet, for hyggelig og morsom lesning.

Mange av de samme opplysningene som Dagbladet nå skriver, er riktignok tidligere blitt publisert av baksiden.net og en rekke andre nasjonale nettsider i årenes løp.

Det kan se ut til at disse kriminelle nå etter hvert vil bli straffet, og havne i fengsel, Takket være det interne oppgjøre mellom lands-svikere i litt ulike varianter.

Kampen fortsetter

For vår del er trusler en del av hverdagen. Gjør vi en god jobb mot rasisme vil de mest ekstreme rasistene hate oss og forsøke å svartmale oss.

Prosessen mot oss skal ikke skremme oss fra å fortsette kampen.

Vi trenger ikke gå lenger enn til Sverige eller Danmark for å se hvordan forholdene er i land uten en landsdekkende medlemsorganisasjon som bruker alle krefter på kampen mot rasisme.

Kampen fortsetter – rasismen skal knuses!

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490