Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 18.03.2010
Samlet foran Stortinget 18. mars 2010 Foto: KKSN

72 kurdere fra Syria sultestreiker i disse dager mot tvangsretur.

På Eidsvolls plass utenfor Stortinget oppholder sultestreikende kurdere seg hver dag fra 12 til 17. I dag 18. mars mottok SVs stortingsgruppe oppropet som Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN) har tatt initiativ til. Etterpå fulgte appeller fra flere politiske miljøer, deriblant SOS Rasisme, som uttrykte støtte til de sultestreikende.

Kravene til de sultestreikende er at norske myndigheter skal:

  • Stoppe deportasjonene av kurdere til Syria;
  • Gi opphold til kurdere fra Syria;
  • Sikre alle kurdiske asylsøkere fra Syria individuell behandling.

Et forfulgt folk

Kurdere i Syria blir utsatt for kollektiv forfølgelse, og blir regna som et folk som offisielt ikke eksisterer av det regjerende Baath-regimet. Men til tross for at de offisielt ikke eksisterer, utsetter myndighetene dem for systematisk diskriminering.

Man regner med at det finnes mellom to og tre millioner kurdere i Syria. 300.000 av disse opplever at de ikke har rettigheter i landet de er født og har vokst opp i. Systematisk fengsling og også henrettelser er utbredt. Likevel vil norske myndigheter sende kurdere tilbake til Syria.

Hogr Kawani fra Koalisjonen av kurdiske partier i Norge fortalte til SOS Rasisme etter markeringa at situasjonen er liknende for kurdere i nabolandene også.

- Andre kurdere i Norge støtter de sultestreikende. Behandlinga kurdere fra Syria blir utsatt for, kan oppsummeres med ett ord: Urettferdig, forteller han.

Kunnskap om situasjonen er nødvendig

NRK1 følger i dag de sultestreikende hele dagen i dag. Vi håper dette kan bidra til å øke kunnskapen og oppmerksomheten rundt kurdernes situasjon i Syria. Dette er en av hovedutfordringene for de sultestreikende og deres støttespillere, noe SOS Rasisme også la vekt på i sin korte appell i dag:

Kurderne i Syria har vært en glemt gruppe. Også blant oss som daglig jobber med flyktninger, flyktningepolitikk og flyktningespørsmål har kunnskapen om undertrykkinga fra syriske myndigheter vært liten.

Gi dem opphold!

SOS Rasisme har stor respekt for den vanskelige avgjørelsen om å gå til sultestreik. Men vi synes det er en skam – en skam – at norske myndigheter tvinger folk inn i en slik desperat situasjon. Vi håper oppmerksomheten om situasjonen for kurderne i Syria endrer seg.

Vi håper norske myndigheter snart tar denne situasjonen på alvor. Vi krever:

  • Gi opphold til kurdiske flyktninger fra Syria!

Kampen fortsetter!

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490