Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 25.03.2010
Hanne Höglind

Norsk asylpolitikk og integreringspolitikk rammer også familiene til de som har søkt asyl i Norge eller fått oppholdstillatelse i Norge.

I går viste TV2 Fathias fortvilte ektemann som sitter hjemme i Bergen mens kona og stesønnen er på flukt fra italiensk politi.

Det er ikke første gang det skjer at norske myndigheter tramper over familielivet til mennesker som bor i Norge. Også da politiet på ordre fra justisminister Knut Storberget deporterte kurdere tilbake til Irak satt det mange fortvilte samboere, ektefeller og barn tilbake i Norge.

- Vi ser at stadig flere blir indirekte rammet når et familiemedlem blir deportert fra Norge, eller når myndighetene jobber ekstra sakte med familiegjenforening. Dette er alvorlig, det krenker menneskers rett til et familieliv og mange føler at de møter veggen når de selv tar kontakt med myndighetene i slike saker, sier Hanne Høglind i SOS Rasisme Flyktningutvalget.

- Holdningen man møter hos utlendingsmyndighetene er alt for ofte at vi som har en samboer eller ektefelle som er asylsøker i Norge har selv valgt dette og dermed gjort oss fortjent til den behandlingen vi får. Vi kan ikke en gang regnes for tilknytning til riket, fortsetter hun.

I Fathia-saken er det også barn involvert, dette er heller ikke første gangen at barn skal straffes for foreldrenes handlinger og opplevelser. SOS Rasisme er blant annet kjent med familier som har følt seg tvunget til å flytte til afrikanske land fordi at en av foreldrene til et barn har blitt deportert dit.

- Det er en grov krenkelse av familielivet og ikke minst menneskeverdet, sier Høglind.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490