Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme FU 26.03.2010
Hanne Höglind

Utlendingsnemnda (UNE) fattet i går vedtak om at Fathia Ahmed Omar ikke får komme tilbake til Norge. SOS Rasisme fordømmer dette.

Da Omar ble tvangsutsendt sammen med sin seks år gamle sønn, var ikke UDI og UNE klar over hennes helsesituasjon, og dette ble derfor ikke tatt hensyn til da de gjorde sitt vedtak. Mange hadde et håp om at vedtaket skulle omstøtes da opplysningene om Omars helse ble sendt inn dagen etter utkastelsen.

Da hun ble sendt ut med tvang, gjennomgikk hun fortsatt etterbehandling etter en omfattende underlivsoperasjon og hadde nettopp fått diagnosen posttraumatisk stressyndrom av psykologen sin.

- Dette vedtaket er en skamplett i norsk asylhistorie, sier Hanne Høglind fra SOS Rasismes flyktningutvalg.

Hun mener at saksbehandlerne i UNE ikke har noe som helst grunnlag til å overprøve vurderinger gjort av kvalifisert norsk helsepersonell.

- En kvinne som har blitt serievoldtatt og mishandlet på det groveste, må ha krav på behandling for skadene dette har påført henne både fysisk og mentalt. Det er medisinsk behandling hun trenger, ikke et liv på gata i Italia for å «skremme» henne og den seks år gamle sønnen hennes ut av Festning Europa, fortsetter Høglind.

- UNEs vedtak er en skam. Det virker som om de er livredde for å innrømme at her har de gjort en feil, og heller forsøker å skape en overbygning om at Aftenpostens vinkling på saken har gjort at Fathia har fått mye støtte, slik Terje Sjeggestad ymter om i dagens utgave av avisen. Vi tror heller det er sånn at den groteske behandlingen Fathia er utsatt for fra norske myndigheters side, gjør at rettferdighetssansen har våknet hos mange mennesker, avslutter Høglind.

For mer informasjon, kontakt Hanne Høglind

Telefon: 980 97 287 Epost: hanne.hoglind@sos-rasisme.no

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490