Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 08.07.2010
SOS Rasisme var til stede på støttemarkering for beboerne ved Lier og Fagerli ventemottak 8. juli 2010. Foto: SOS Rasisme

Rundt 150 mennesker møtte 8. juli opp til en støttemarkering for asylsøkerne ved Lier og Fagerli ventemottak.

SOS Rasisme stilte opp med banner, håndplakater og løpesedler med oppfordring om å støtte beboerne som mistet de få eiendelene sine i brannen ved Lier ventemottak. Markeringen la også vekt på at frustrasjonen beboerne har opplevd ved ventemottakene er forståelig og en situasjon mange har advart mot. Flere ganger har beboere ved ventemottakene sagt at det bare er et tidsspørsmål før noen skader seg eller tar livet av seg.

Sherwan Omar fra Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN) og Sentrum kurdisk gruppe av SOS Rasisme la i sin appell vekt på at dette handler om mennesker som blir holdt under inhumane forhold. Videre sa han at Norge fører en rå og brutal flyktningepolitikk som har som mål at færrest mulig skal søke asyl i Norge. Dagens asylpolitikk er først og fremst blitt et redskap for å hindre mennesker på flukt å søke beskyttelse i Norge.

De siste dagers hendelser har brakt et viktig fokus på forholdene ved ventemottakene, og SOS Rasisme kommer til å fortsette sitt arbeid til støtte for flyktningene i hele landet. Mange av beboerne mistet det lille de eide i brannen ved Lier ventemottak, og vi arbeider aktivt for å samle inn gjenstander som disse kan bruke. Dersom du har noe du kan avse, ta kontakt med SOS Rasisme på au@sos-rasisme.no.

SVs Heikki Holmås har i dag slått fast at debatten om amnesti til ureturnerbare asylsøkere er “stein død” etter hendelsene de siste dagene. I stedet for å prøve og vise forståelse for den frustrasjonen beboerne har opplevd, ønsker han altså å straffe de ureturnerbare kollektivt på grunn av 23 enkeltpersoners holdninger. Dette er ikke en human asylpolitikk, noe SV i andre sammenhenger ønsker å smykke seg med at de er for.

SOS Rasisme krever at ordningen med ventemottak legges ned og at såkalt ureturnerbare asylsøkere blir plassert på ordinære asylmottak, slik som andre asylsøkere. Dersom det ikke har blitt mulig å returnere dem etter 15 måneder, må de få oppholdstillatelse i Norge.

Regjeringa må ta grep om forholdene ved asylmottakene nå!

Amnesti for alle som har sittet lenge på ventemottak!

Kamil Ahmed Faraj, leder, Den irakisk-kurdiske asylsøker- og flyktningorganisasjonen i Norge. Foto: SOS Rasisme
Foto: SOS Rasisme
Rundt 150 mennesker møtte på kort varsel opp for å vise sin støtte til beboerne. Foto: SOS Rasisme.
Sherwan Omar fra Foreningen for syriske kurdere i Norge og Sentrum kurdisk gruppe av SOS Rasisme i Oslo. Foto: SOS Rasisme.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490