Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 18.08.2010
Abdulkarim Hossain. Foto: KKSN

Norske myndigheter har arrestert den syriske statsborgeren Abdulkarim Hossain og sender ham tilbake til Syria i morgen 19. august 2010.

Den kurdiske aktivisten, som også er aktiv i SOS Rasisme, har fått endelig avslag på opphold i Norge, selv om det er overhengende fare for at han vil bli arrestert og torturert. Med andre ord vil Hossain være i livsfare i Syria.

- Det er kjent for syriske myndighter at Hossain er menneskerettighetsaktivist og nestleder i Foreningen for syriske kurdere i Norge, sier Jan Erik Skretteberg i SOS Rasisme.

Organisasjonen mener Hossain er i livsfare hvis han ikke gis opphold i Norge. Hossain er nestleder i Foreningen for syriske kurdere i Norge og har vært svært aktiv i kampen for menneskerettigheter i hjemlandet. Dette engasjementet er også kjent av syriske myndigheter, et engasjement som der vil bli behandlet som kriminelt.

- Den syriske kurderen Khaled Kengo ble i 2009 sendt tilbake til Syria fra Tyskland, til tross for gjentatte forsøk fra det kurdiske miljøet på å snakke tyske myndigheter til fornuft. Han ble arrestert og grovt torturert, og tyske myndigheter måtte derfor engasjere seg for å få ham tilbake etter at skaden var skjedd. Norske myndigheter har fortsatt mulighet til å unngå dette, forteller Skretteberg.

SOS Rasisme krever på lik linje med Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen (MAF) at utsendelsen må stoppes og at Hossain må gis asyl i Norge.

- Dersom norske myndigheter vil beholde noen som helst respekt, må de stoppe utsendelsen av Hossain. Noe annet er inhumant og en forbrytelse, avslutter Skretteberg.

Les mer om forfølgelsen av kurdiske aktivister i Syria her og her.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490