Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 31.08.2010
Studenter i Liverpool forener seg mot de nye fascistene. Foto: Moon Fish

Den antimuslimske rasistorganisasjonen English Defence League varsler demonstrasjon i Amsterdam i oktober. Samtidig skal European Defence League stiftes.

EDL skal demonstrere til støtte for Geert Wilders, og nylig har også French Defence League og Dutch Defence League blitt lansert etter modell fra den engelske utgaven. Disse skal være med på demonstrasjonen i Amsterdam sammen med andre antimuslimske, voldelige grupperinger fra hele Europa.

EDL ble stifta i 2009 og har deretter avholdt mer enn et dusin bråkete marsjer og markeringer i byer over hele Strobritannia. Og arrangementene vokser i omfang. Sist lørdag tok ei markering i Bradford ei stygg vending da de fascistiske demonstrantene angrep politi og motdemonstranter med murstein, flasker og røykbomber. Britiske medier forteller at til sammen tretten ble arrestert i tumultene.

Folk som følger med på den rasistiske scenen i Storbritannia sier at EDL er det mest urovekkende på den høyreekstreme scenen siden nazipartiet National Front var aktive på syttitallet. Nå kan det synes som om EDL har en viss suksess med å eksportere sine ideer til land i nærområdet.

Graeme Atkinson, redaktør i det antifascistiske tidsskriftet Searchlight, forteller at gruppa “nører opp under allerede utbredt og voksende islamofobi i samfunnet på en langt annen måte enn hva andre liknende grupperinger har vært i stand til”.

Han advarer også mot panikkreaksjoner mot den nye gruppa, men understreker at myndighetene ikke kan lukke øynene for den og dens giftige hatideologi.

Fascisme i ny forkledning

På mange måter skiller EDL seg fra den tradisjonelle høyreekstreme scenen. De hevder å være multietnisk sammensatt og søker også å ta avstand fra partier som blir regna som «høyreekstreme», slik som Wilders’ PVV og Dansk Folkeparti ved gjennom nettsidene å kalle dem “Adolf-worshipping neandertals”.

Men kontakten med ytre høyre er der likevel. Mange av lederfigurene har vært medlemmer i British National Party, og linken til Sverigedemokraterna i vårt naboland er sterk. Samtidig har også mengder av demonstranter blitt arrestert når de har arrangert demonstrasjoner i tida de har eksistert. De er også ofte involvert i vold. For eksempel ble et hindutempel angrepet sammen med et større antall butikker, restauranter, biler og hjem i Dudley i juli i forbindelse med en demonstrasjon i regi av gruppa.

De hevder at de har “tusenvis” av tilhengere, men det er også grunnlagt søsterorganisasjoner i Skottland (Scottish Defence League) og i Wales (Welsh Defence League), mens det er Ulster Defence League som står for aktivitene i Nord-Irland. Politiet hevder det var mellom 1.500 og 2.000 som deltok i Newcastle i mai i år under et av de største arrangementene gruppa har gjennomført.

Fotballsupportere

En viktig rekrutteringskilde for disse grupperingene, er fotballsupportere. I Frankrike er det særlig fotballaget Paris Saint Germain som har tilhengere i denne leiren. Supporteravgreininga “Ligue 732” hevder at de “forsøker å forene alle franske casuals, ultras og Frankrike-supportere i kampen mot radikal islam”. Tallet refererer til året da den frankiske kongen Karl Martell van slaget ved Tours, som stoppet islamsk ekspansjon i Vest-Europa. Også tidligere har fotballsupportere vært en viktig rekrutteringskilde for høyreekstreme, blant annet under krigene på Balkan på 90-tallet.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490