Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 10.10.2010
Fra inngangspartiet til konsentrasjonsleiren Dachau. Foto: Ranahki

Tegneserieboken «26.november – fire fortellinger fra det norske Holocaust» er skrevet av Mikael Holmberg og tar for seg fire jødiske barns fortelling fra tiden før og etter deportasjonene.

Boken er basert på intervjuer av Gerd Golombek, Rosa Tankus, Siegmund Korn og Samuel Steinmann og tar oss med inn i deres historier fra den skjebnesvangre dagen da jødedeportasjonene startet i Norge. Tre av dem flyktet til Sverige, og en ble deportert og overlevde tross sykdom, planlagte henrettelser og den kjente dødsmasjen.

Såvel som å fortelle fire personlige og levende fortellinger fra Holocaust, gir boken også en god oversikt over de forskjellige viktige hendelser og personer som gir fortellingene et grunnlag å stå på. Boken er en fin innføring i Holocausts norske grusomheter og ved hjelp av de billedlige framstillingene gir det historiene et løft. I tillegg til at heftet er en god innføring for ungdommer en lite kjent del av norsk historie er boken utvilsomt en rørende samling erfaringer for ettertiden.

Utgivelsen er støttet av både Fritt ord og HL-senteret (senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) og er tilegnet offerene for nazismen og deres pårørende. Siegmund Korn sier i sluten av sin historie at han tror historien kan gjenta seg selv, om ikke så med en annen utsatt gruppe i fokus. Boken er fortellingen til fire overlevende, men de 737 deporterte jødene som aldri kom tilbake får aldri fortalt sine historier. Boken gir et klart motiv: den vil ikke la oss glemme, ikke fortiden, og ikke fremtiden.

Kjøp heftet hos Tanum, Haugenbok eller hos Bokkilden.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490