Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme/Foreningen for syriske kurdere i Norge 28.10.2010
Branntomta i Amuda. Foto: KKSN

13. november klokka 13 vil SOS Rasisme og Foreningen for syriske kurdere i Norge – KKSN – stå bak en bildeutstilling i forbindelse med at det er femti år siden den hovedsakelig kurdiske byen Amuda ble rammet av en fryktelig tragedie.

13. november 1960 hadde regionale myndigheter i byen Amuda nord i Syria invitert alle skolebarn til å se en film om Algerie – en film som sympatiserte med den algirske frihetskampen, som da var på sitt sterkeste. I kinosalen, som var en gammel trebygning, var det plass til 150 mennesker, men denne dagen befant det seg over fem hundre skolebarn i alderen sju til femten år i kinosalen.

Det var ingen form for brannsikring i bygningen, og da kinomaskinen begynte å brenne i attentida var tragedien allerede et faktum. På få minutter var bygningen overtent, og den eneste utgangen ble blokkert da deler av taket raste sammen.

Det finnes forskjellige tall for hvor mange som omkom i brannen, men kurdere i Norge sier at 283 mennesker – de fleste under femten år – omkom. Helt frem til i dag har syriske myndigheter nektet å granske brannen. Kurderne stiller spørsmålet om hvorfor det bare var kurdiske barn til stede da bygningen brant?

I Amuda gikk en hel generasjon kurdere tapt da kinoen i byen brant. Sammen med Foreningen for syriske kurdere i Norge – KKSN – presenterer vi i SOS Rasisme bilder fra tiden etter brannen til minne om ofrene for denne grufulle tragedien.

Utstillingen vil åpne klokken 13 lørdag 13. november og vil være i SOS Rasismes kontorer i Pilestredet 29A.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490