Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 08.11.2010
Mattilsynets logo. Foto: mattilsynet.no

Etter protester fra de ansatte sier Mattilsynet at de slutter å bruke Hege Storhaug som ekstern foredragsholder.

Det var i forbindelse med en tilsynskampanje overfor frittstående dagligvareforretninger på Østlandet at Hege Storhaug ble betalt for å holde et foredrag om utfordringene Mattilsynets ansatte kunne møte i forbindelse med dette. Hege Storhaug er leder for den private stiftelsen Human Rights Service, som får statsstøtte i millionklassen og som tidligere også har utmerket seg med rasistiske uttalelser.

Flere av de ansatte reagerte sterkt på uttalelsene til Storhaug i foredraget.

- Heller enn å bidra med kunnskap vi kunne bruke, valgte hun heller å bruke tida på å fortelle oss at muslimer ikke er til å stole på og at de er villig til å bruke alle midler for å forsvare seg selv og sin ære. I tillegg fikk vi beskjed om at de lever i klaner og har en klanstenkning som gjennomsyrer alt, forteller en ansatt ved Mattilsynet til SOS Rasisme.

Hun mener det er helt uakseptabelt at folk med slike holdninger får betalt for å holde foredrag for en statlig virksomhet som Mattilsynet.

- Mattilsynet har også en flerkulturell stab. Flere av disse opplevde Storhaugs foredrag som ren mobbing, forteller den ansatte videre.

Sjikane i regi av en statlig virksomhet

SOS Rasismes Jan Erik Skretteberg reagerte sterkt da informasjonen om at Mattilsynet hadde leid inn HRS og Hege Storhaug som foredragsholder, men gleder seg nå over at de slår full retrett og ikke lenger vil benytte seg av denne foredragsholderen lenger.

- Det viser seg at det lønner seg å si fra når en opplever rasisme på arbeidsplassen, sier han.

Han henviser for øvrig til uttalelsene fra Storhuag under foredraget, som kan leses her.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490