Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 29.11.2010
Per-Willy Amundsen (Frp) vil ikke ha noe av at innvandrere får informasjon på sitt eget språk. Foto: Fremskrittspartiet

Tirsdag 23. november publiserte Drammens Tidende en artikkel på sine nettsider om prosjektet Fjell 2020, som innebærer at bydelen Fjell skal utvikles betraktelig.

Siden mange av Fjells innbyggere er av utenlandsk opprinnelse, har de valgt å oversette denne artikkelen til urdu og tyrkisk. Det vil ikke Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, ha noe av.

Drammens Tidende legger til rette for at innvandrere som kommer til Norge ikke skal behøve å lære seg norsk

sier Amundsen.

Nå er ikke vi sikre på hvor lang tid det vanligvis tar å lære seg norsk – her er det nok store individuelle forskjeller – men vi vil tro at det er som med de fleste ting man lærer, det tar gjerne litt tid. Derfor kan det jo kanskje heller ses på som praktisk at Drammens Tidende har valgt å oversette denne artikkelen, sånn at flere kan lese dette, og bli informert om utviklingen av bydelen deres.

“Misforstått snillisme” omtaler Amundsen dette som. Det at en enkelt artikkel hos en nettavis blir omtalt som snillisme fordi den er oversatt til flere språk, er mildt sagt en overdrivelse. I våre dager kan man få oversatt det meste til det meste, vi har Google Translate, mange muligheter for oversettelsesprogram for alle fremmedspråklige sider vi måtte komme inn på via surfing på nettet, og i det hele tatt mange muligheter for å forenkle nettsurfingen vår. At man oversetter en artikkel til lesernes fordel, er som sagt mer praktisk enn snillistisk.

I Norge snakker og skriver vi norsk til hverandre, men vi snakker og skriver også engelsk, spansk, arabisk og mye annet vi måtte komme borti. For mange er det å bruke andre språk enn norsk ganske enkelt en del av hverdagen, ikke bare i sammenheng med jobb, men også privat. Språk er en del av verden, og Norges store mangfold av etnisiteter, kulturer og språk har da absolutt ikke vondt av å være en gjenspeiling av verden?

Vi retter en stor takk til Drammens Tidende for å ha gjort en liten del av hverdagen enklere for leserne deres! Det blir satt pris på!

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490