Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 13.01.2011

SOS Rasisme reagerer på arrestasjonen av Maria Amelie på Lillehammer og kaller politiaksjonen direkte smakløs.

Amelie, som ble kåret til ”Årets nordmann” i 2010, gav mange papirløse flyktninger et ansikt. Nestleder i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo, kaller politiaksjonen direkte smakløs.

- Om folk har vært i tvil, så er denne saken et klart eksempel på at norsk flyktningepolitikk ikke fungerer som den skal.

Amelies advokat, Brynjulf Risnes, har arbeidet lenge for at saken skal behandles uten at han eller hans klient får høre et pip fra norske myndigheter før den plutselige politiaksjonen sent 12. januar.

Fuglemsmo peker på en annen sak hvor norske utlendingsmyndigheter heller har praktisert et rigid regelverk i stedet for å ta menneskelige hensyn:

- For ikke mange måneder siden sendte norske myndigheter den syriske statsborgeren Abdulkarim Hossain rett tilbake til tortur, og enda har de ikke gjort noe for å hjelpe ham tilbake til Norge, forteller Fuglemsmo.

Organisasjonen mener det videre er noe riv ruskende galt med norsk asylpolitikk når det ikke tas menneskelige hensyn.

- Maria Amelie kom til Norge i 2002 og snakker antakelig bedre norsk enn russisk. Hun har langt bedre forutsetninger for å klare seg i Norge enn i Russland og er ikke en byrde for noen. Tvert imot kan hun tilby kompetanse Norge har bruk for, sier Fuglemsmo med håp om at utlendingsmyndighetene kan skifte mening.

Han mener også det er et annet aspekt ved arrestasjonen:

- Både SOS Rasisme og andre organisasjoner har lenge hatt arrangementer med papirløse til stede. Denne arrestasjonen gjør at dette blir vanskeligere i fremtiden og at deres ytringsfrihet dermed i praksis er opphevet. Galskapen må stoppes!

Også i Trondheim møtte mange antirasister opp i demonstrasjonen på tross av kulda og kort varsel.

Demo for Maria Amelie TRD 1
Demo for Maria Amelie TRD 2
Demo for Maria Amelie TRD 3

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490