Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 23.02.2011
Vjatsjeslav Datsik i karakteristisk positur.

Den russiske nazisten Vjatsjeslav Datsik vil ikke returneres til hjemlandet og er beredt på å gå til Høyesterett.

Det er advokaten hans, Fridtjof Feydt, som krevde dette på vegne av Datsik i forrige uke. Datsik, som rømte fra en psykiatrisk institusjon i august hvor han var til behandling for schizofreni, en diagnose som ble fastsatt etter at han ble arrestert for flere ran mot mobiltelefonbutikker i St. Petersburg i 2007. Rett før jul ble han dømt til åtte måneders fengsel i Oslo etter at han dukket opp hos Utlendingsdirektoratet i Oslo 21. september 2010 og overleverte et ladd håndvåpen i det han søkte om politisk asyl i Norge.

Uklart når han sendes ut

Det er fortsatt ikke klart når Datsik etter planen skal transporteres ut av Norge. Først skal han sone straffen sin, og Feydt er klar på at hans klient er klar for å føre saken helt opp til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å få bli i Norge. Grunnen skal være at Datsik er redd for å bli torturert i russisk fengsel.

Forholdene i norsk fengsel beskriver han derimot som kongelige; i et intervju med russisk TV fortalte han at maten var som på et hotell, og at hverdagen i fengsel var helt problemfri å takle.

Datsiks planer fremover

Etter arrestasjonen av Datsik og en razzia i et tatoveringsstudio som fungerte som samlingspunkt for nazister fra tidligere sovjetrepublikker uttalte den i Russland forbudte nazigrupperinga Slavisk Union (Slavjanskij Sojuz) at de har etablert seg i Norge. Det russiske nettstedet polit.ru har intervjuet Dmitrij Djomusjkin, tidligere leder i den forbudte organisasjonen, om Datsiks planer fremover.

Han har tro på at norske myndigheter innvilger opphold for Datsik, og hevder også at han allerede er invitert til å begynne med utførelse av MMA (Mixed Martial Arts, som Datsik drev med hjemme i Russland) i Norge. Djomusjkin forteller også at Datsik trenger i fengselet for å holde seg i form, og at han ikke har høye krav til komfort.

Vi tror likevel at Datsik blir utlevert til Russland.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490