Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 03.03.2011
Urbefolkninga i Nord-Amerika har i århundrer blitt diskriminert. Her flagget til Tuscarora-reservatet i staten New York. Foto: ~Sage~

SOS Rasisme har mottatt en tekst fra en som reagerer på omtalen av de opprinnelige innbyggerne i Nord-Amerika – indianerne.

«Hei jeg vil tipse dere om en ting som jeg og flere som kjenner til livssituasjonen til fattige nord-amerikanske indianere på reservatene reagerer KRAFTIG på. Som jeg skrev til mine norske venner;

FY Faen så rasistisk!! Sjekk denne da… http://test.no.msn.com/mann/indianernavn/Start.aspx denne fikk jeg på testen: «ditt indianske navn er: Magesjau, au, au! Du sliter litt med fordøyelsen og har stadig vondt i magen. Ditt indianernavn er derfor: Magesjau, au, au! Husk at et eple om dagen er godt for magen.»

Denne var ikke overhodet IKKE morsom i det hele tatt… Litt ironisk så begynner jeg å mislike “hvite” folk mer og mer (er selv hvit og norsk) ettersom jeg ser daglige rasistiske overgrep mot indianere og andre urbefolkninger både her i Norge og ellers i verden på internett og på butikker. Etter som dette ble skrevet på norsk synest jeg at det beste var å ta affære med det og ta kontakt med dere for å finne ut hva en kan gjøre for å stoppe slike former for rasisme i det “offentlige rom” og hvordan en kan gå videre med saken.

Litt bakgrunnsinformasjon om indianere som lever på reservat

I reservatene er det familier og gamle som nesten fryser ihjel fordi de har ikke råd til gass, bensin eller strøm for å holde varmen. For mange står valget om vinteren mellom mat eller varme. Gamle og små barn går sultne i trekkfulle skur, gamle hus og trailere fulle av sopp og muggskader som gir store helseskader. (Jeg har vært i reservatene, og har sett den hjerteskjærende situasjonen sioux-indianere lider under i og utenfor reservatene med rasisme (regelrett sjikanering, mobbing og trakassering satt i system), mangel på jobber, forurenset drikkevann fylt med radioaktiv forurensning, sykdommer og sosiale problemer på grunn av mangel av elementær infrastruktur som kan fungere. I følge en artikkel i Rapid City Journal i Sør-Dakota som jeg leste rundt juletider så ligger reservatene Rosebud, Cheyenne River og Pine Rigde på topp i USA når det gjelder fattigdom.

Vi anbefaler disse klippene fra Youtube hvor en kan se situasjonen med egne øyne:

1: http://www.youtube.com/watch?v=Nv7n5jhrHGQ

2: http://www.youtube.com/watch?v=-fo40uUXPQ8&feature=related

3: http://www.youtube.com/watch?v=PGC63iJE958&feature=related

Mange vil nesten ikke fatte å tro at det er sant når en forteller at forventet levealder i Pine Rigde-reservatet er blant de laveste i verden. Disse reservatene ligger på et nivå som i et afrikansk 3. verdenland og ligger under nivået til land som for eksempel Haiti. Pine Rigde Indian Reservation ligger midt i tykkeste Midt-Vesten i USA rundt hundre kilometer fra der hvor turister flokker seg rundt Black Hills Mount Rushmore – der presidentene er hugget inn i stein – på grunn som er hellig for indianerne.

Like mye ser jeg også et utrolig stolt folk som prøver så godt det kan å bøte på alt det som er blitt ødelagt av koloniseringsmentaliteten og de negative kreftene utenfor som vil gjøre hva som helst for å kvitte seg med det som har med den indianske folk å gjøre eller stjele det aller siste de har igjen av kulturelle eller spirituelle/religiøse bånd. Mange nordmenn er veldig fascinert over indianerne, men dessverre er også mangelen på kunnskap om indianernes situasjon ganske stor her i landet. Men overtrampene mot dem får flere til å reagere. Flere ganger har jeg også opplevd at nordmenn fortsatt tror at de bor i tipier eller folk som kler seg ut som prærieindianere slik disse så ut for 150 år siden. Felles for disse er at de sjelden har noe særlig peiling på hvordan egentlig folk har det i de aller fattigste reservatene.

Det er virkelig hjerteskjærende å se hvordan Hollywood-filmer og liknende gir et skeivt og rasistisk – eller i beste fall supperosa – supperosa syn på indianerne.

Se for eksempel her eller her

Mangen gang har jeg bitt meg selv i tunga for å unngå si noe til disse folka som bruker indianere som en del av produktdesign eller promotering av salg av new age-kurs eller produkter som for eksempel drømmefangere her til lands. I USA er et krav fra myndighetene at messeselgere/butikker/produsenter etc må opplyse med klistremerker at dette produktet er blitt laget av indianere dersom produktene er autentiske. Indianere er ikke maskoter for pølsebrød (Hatting) eller popcorn eller iskrem (Diplom Is bruker navnet til Tatanka Yotanka (Sitting Bull) på et av sine produkter. Hva har han med iskrem å gjøre?!?

Indianere er stolte mennesker med følelser som er stolt over alle sine språk, kulturer og historie. De fortjener den samme respekten som alle andre mennesker.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490