Femti tsjetsjenske familier kastet ut med makt
Den russiske avisa Komsomolskaja Pravda publiserte 1. mars en artikkel om utsendelsen av tsjetsjenske asylsøkere fra Norge. Vi publiserer et tilrettelagt utdrag av artikkelen her.
Hjem med blåmerker
Norske myndigheter gjennomførte utkastelsen av tsjetsjenske flyktninger med sovjetisk nidkjærhet.
Norske myndigheter tok opp utvisningen av tsjetsjenske flyktninger fra den sovjetiske sann iver. I åtte ulike regioner raidet politiet hus bebodd av personer som er fordrevet fra Tsjetsjenia. Til sammen ble 50 familier deportert til Russland. Ifølge norsk politi kom ikke dette som noen overraskelse for tsjetsjenerne: De har fått tilbud om å reise frivillig, men de avviste tilbudet. Derfor måtte politiet brette opp ermene.
Den formelle årsaken til utkastelsene var gjennomgangen av deres personlige saker, hvor alle var mistenkt å ha samband med terrorister. Kort tid før kampanjen mot tsjetsjenerne uttalte Fremskrittspartiets nestleder Per Willy Amundsen seg om behovet for en gjennomgang av asylpolitikken.
Familien til Eset Khabizajeva oppholdt seg lovlig på Sortland i flere år, men ble sendt ut etter at hun ble gjenforent med mannen sin. Sammen med barna sine, som er i alderen tre til sytten år, ble hun utvist så fort at det ikke var tid til å samle hverken ting eller leker. Etter at de hadde tilbrakt natten på flyplassen Domodedovo i Moskva, dro de til Petrozavodsk. Der befinner de seg også til denne dag.
- De er desperate, og vet ikke hva de skal gjøre videre. De håper at norske myndigheter tenker seg om og lar de komme tilbake, ble Komsomolskaja Pravda fortalt av en representant for mennseskerettighetsorganisasjonen Memorial.
I mellomtiden sitter ikke tsjetsjenere bosatt i Norge og venter på at det er deres tur til å bli sendt tilbake til vold og undertrykking i hjemlandet, men forsøker heller å forsvare sine rettigheter. Den tsjetsjenske diasporaen i Norge skrev et langt brev adressert til statsminister Jens Stoltenberg. Brevet er lagt ut i facebookgruppen “Independence for Chechnya” (“Uavhengighet for Tsjetsjenia”).
- Rettighetene til tsjetsjenske flyktninger ble krenket og de ble fordrevet som kriminelle. De er i fare i Russland. De fikk ikke en gang lov til å utfordre avgjørelsen norske myndigheter hadde fattet i Klagenemnda. Denne skitne utvisningen bryter med internasjonale forpliktelser som Norge har når det gjelder beskyttelse til mennesker på flukt. Et eksempel på brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen er for eksempel utvisningen av familien til Abubakar Muzjikhojev. Han kom til Norge for sju år siden sammen med kone og fire barn. Norske myndigheter arresterte kona og barna for så å sende dem ut, mens Muzjikhojev ble i Norge. Den elleve måneder gamle babyen hans fikk brannskader da norsk politi ved et uhell veltet en kjele med kokende vann over ham. Gutten fikk ikke helsehjelp, men fikk en bandasje på seg. Et annet eksempel er familien Barajev, som ble hentet midt på natta. Politiet påførte herr Barajev hode- og ryggskader. Denne volden mot flyktninger minner oss om hva russiske soldater gjør mot oss i Tsjetsjenia, fortelles det i brevet.
- Det kan virke som vi er nektet asyl utelukkende på grunn av mistillitt og mistanke […] Vi insisterer på at flyktninger og asylsøkere fra Tsjetsjenia og Ingusjetia har svært liten mulighet til å vende tilbake til et normalt liv i Russland, hvor vi blir betraktet som politiske fiender. Blant oss finnes det en stor prosentdel med høyere utdannelse: Leger, forfattere, journalister, agronomer, bygningsarbeidere… Vi kan lett integreres i det norske samfunnet og komme det til nytte. Og sammen kan vi hjelpe dem som har problemer med å tilpasse seg.
- Mange tsjetsjenske barn har blitt voksne mens asylsøknadene har blitt behandlet. Disse barna er europeere. Å dra tilbake til det patriarkalske Tsjetsjenia er umulig for dem, sier Svetlana Gannusjkina, styremedlem i Memorial.
Likevel har det blitt møte med et glemt hjemland for femti tsjetsjenske familier. I Norge ble de utstyrt med sosial trygghet, helsetjenester og andre fordeler mens de ventet på å få status som politiske flyktninger, men i Russland er deres fremtid usikker. Sjansen for at norske myndigheter inviterer dem tilbake er lik null. De har også lovet å gjennomføre tvangsdeportasjon av tsjetsjenere hver uke fremover.