Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 23.03.2011
Foto: olegeorg

Flere aviser meldte i midten av mars at en assistentdommer hadde skallet ned en spiller under en fotballkamp i Hokksund. SOS Rasisme har møtt dommeren, og han har en annen historie å fortelle – en historie som også inneholder grove rasistiske provokasjoner.

21. februar møttes juniorlagene til Hokksund og Spa/Bra fra Drammen til kvalifiseringskamp i Norgesmesterskapet for juniorlag på Falkbanen i Hokksund. Men vinteren har vært streng med banen og forholdene er langt fra optimale for utendørsidrett denne mandagskvelden. Spa/Bra-treneren ville at kampen ikke skulle blåses i gang på grunn av de dårlige baneforholdene – han mener rett og slett det er for farlig å spille på en så glatt bane.

Etter rundt 25 minutter av kampen ønsker Spa/Bra at kampen skal stoppes, og treneren trakk da laget sitt fra banen. Da ble stemninga amper, og det kom til munnhuggeri mellom både spillere og trenere. Assistentdommerne, fetterne Ismail (25) og Mustafa Karagöz (20), gjør da jobben de er satt til å gjøre, nemlig å forsøke og roe gemyttene. Hokksund-kapteinen går da mot Mustafa, og de to ender opp med å stå med ansiktet tett inntil hverandre. Det er nå den påstatte skallingen skal ha funnet sted.

- Jeg forsøkte da å trekke meg unna, men flere Hokksund-spillere i tillegg til lagets oppmann fulgte etter meg og kom med grove rasistiske tilrop, forteller Mustafa. Fetter Ismail bekrefter dette – noe også Spa/Bra-trenerne gjør i sin rapport, som SOS Rasisme har fått tilgang til.

Vitner støtter dommerne

Assistendommerens historie bekreftes også av flere øyenvitner. For eksempel skriver et vitne følgende i en kommentar til TV2s oppslag om saken:

Det skjedde aldri noen “heftig diskusjon” med hverken dommer eller motspillere, med mindre man tolker voldelige trusler mot andre spillere som diskusjon. Det hele startet med stygge kommentarer og slengbemerkninger fra hjemmelags spilleren mot en spiller fra bortelaget. På grunn av den uakseptable holdningen til hjemmelags spilleren, måtte dommeren skille spillerne! Dette tolket jo denne urolige hjemmelags spilleren negativt, og begynte å slenge trusler og rasistiske kommentarer mot dommerne, og mente der og da at dommeren hadde brukt vold mot han. Den andre spilleren tolket dette ikke som vold, og rygget tilbake (verdt å nevne!).

[…]

Det jeg ser her er en idiot som provoserer, slenger trusler og rasistiske kommentarer mot andre, og mener det er helt akseptabelt, men det at noen prøver å roe ned og stoppe han, det er helt uakseptabelt! Så hva gjør mann? Jo man anmelder dem ved å finne på løgner!

En annen skriver:

Jeg deltok også i denne kampen, og kan bekrefte de tre foregående kommentarene til innlegget. Dommeren gjorde i dette tilfelle jobben han er satt til å utføre, og han gjorde den til punkt og prikke i en vanskelig situasjon. Dommeren fortjener ikke en 3 måneders lang straff i dette tilfelle. Snarere en bonus for godt utført arbeid.

Forfulgt, anmeldt og ingen støtte fra fotballkretsen

Fetterne Karagöz bor begge i Drammen, og kjørte sammen fra Falkbanen. Ganske raskt oppdager de at en bil følger etter dem. De ringer da til sin dommerkontakt i Buskerud fotballkrets, som sier at de skal kjøre rett til politihuset i Drammen hvis de fortsatt følger etter. Men bilen blir borte, og de to drar hjem hvert til sitt. At det ble hørt planer om å følge etter assistentdommerne med mål om å banke dem opp er noe som også bekreftes i Spa/Bra-trenerens rapport.

Dommerne ble kalt inn på møte med Buskerud fotballkrets. Hoveddommeren i kampen har ikke fått noen straff, mens Ismail Karagöz i ettertid har fått beskjed om at han er suspendert fra alle kamper i tre måneder frem til 22. mai. Mustafa ble her beskyldt for å skalle ned spilleren han havnet i munnhuggeri med, noe han nektet for og noe ingen uavhengige vitner har sett. Denne saken er nå overført til Norges Fotballforbund, men episoden har gitt Mustafa avsmak for å være dommer i flere fotballkamper:

- Alt dette har påvirket meg kraftig. Legen har gitt meg beroligende, og jeg har lite lyst til å gå ut blant folk. Dette har kort og godt påvirket hverdagen min, og jeg føler meg urettferdig behandlet, forteller han.

- Vi slipper ikke til med vår versjon

- Det er vi som er ofrene i denne saken, er fetterne skjønt enige om. Det var Drammens Tidende som først skrev om saken, og alle andre som har publisert dette, har basert sin artikkel på det DT har skrevet. Dette gjør at skadevirkningene er store siden fetterne ikke får slippe til med sin versjon.

- Først ville vi ikke stå frem med navn, men da vi etter oppslaget i DT kontaktet journalisten, var han ikke villig til å skrive mer om saken og gi oss muligheten til å legge frem vårt syn på dette, sier Ismail.

De har anmeldt en av Hokksund-spillerne for rasisme i forbindelse med det som skjedde. Blant annet ble de av flere kalt «svarting» og fikk beskjed om å «komme seg tilbake til hjemlandet sitt». Men likevel er det de som står igjen som i offerrollen i denne saken.

- Kanskje har det med å gjøre at spilleren som har beskyldt Mustafa for å ha skallet ham ned er broren til en meget profilert Frp-politiker her i distriktet? spør de avslutningsvis.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490